Vechten tegen infecties met vetdruppels

Onderzoekers aan de University of Queensland hebben ontdekt dat vetdruppels in onze cellen de zelfverdediging van het lichaam helpen  te vechten tegen infecties. De internationale samenwerking tussen professor Robert Parton en professor Matt Sweet van het UQ Institute for Molecular Bioscience en professor Albert Pol van de Universiteit van Barcelona leidde tot de ontdekking dat vetdruppels zowel een voedselbron zijn voor als een wapen tegen bacteriële indringers.

“Eerder werd gedacht dat bacteriën alleen het lipide gebruikten als voedsel, maar we hebben ontdekt dat deze druppeltjes ook betrokken zijn bij de strijd tussen de ziekteverwekkers en onze cellen,” zei professor Parton. “Vet maakt deel uit van de verdediging die cellen gebruiken; deze maken giftige eiwitten aan die ze verpakken in de druppeltjes die ze vervolgens afvuren op de indringers.

“Dit is een nieuw ontdekte manier waarop cellen zichzelf beschermen door vetten te gebruiken als geheime wapen, en geeft ons nieuwe inzichten in het bestrijden van infecties.” Nu antibiotica resistente superbacteriën in opkomst zijn, zijn onderzoekers vastbesloten om alternatieve manieren te vinden om infecties te bestrijden. Een mogelijkheid is het versterken van de natuurlijke afweer van het lichaam.

“We hebben aangetoond dat bij infectie van witte bloedcellen, macrofagen genoemd, lipide druppeltjes zich verplaatsen naar het deel van de macrofaag waar de bacteriën zich bevinden,” zei professor Sweet.

De bacteriële infectie veranderde ook de manier waarop witte bloedcellen energie gebruikten. “Lipide druppeltjes kunnen daar als brandstofbron voor mitochondriën worden gebruikt als er niet genoeg andere voedingsstoffen voorhanden zijn,” zei professor Sweet.

“Tijdens een infectie verwijderen de lipide druppeltjes zich van de mitochondriën en vallen in plaats daarvan de bacteriën aan en veranderen het metabolisme van de cel.” Celbioloog professor Parton werd geïnspireerd om dit onderzoek voort te zetten nadat het fenomeen was ontdekt bij fruitvliegen.

“De meeste mensen dachten dat de lipide druppeltjes ‘klodders vet’ waren alleen maar nuttig voor energieopslag, maar nu zien we dat ze als metabolische schakelaars in de cel werken, verdedigen tegen infecties en nog veel meer – er zijn nu hele wetenschappelijke conferenties van onderzoekers die eraan werken,” zei hij.

“Onze volgende stap is om erachter te komen hoe de lipide druppeltjes de bacteriën aanvallen. “Door de natuurlijke afweer van het lichaam te begrijpen, kunnen we nieuwe therapieën ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van antibiotica om resistentie tegen geneesmiddelen te bestrijden.”

Links