Veteranenstudie suggereert twee subtypen van Golfoorlogziekte

Beeldvorming van de hersenen van veteranen met de Golfoorlog-ziekte vertoont verschillende afwijkingen na matige lichaamsbeweging die kunnen worden onderverdeeld in twee afzonderlijke groepen – een uitkomst die een meer complexe ziekte suggereert die eerder werd gedacht.

Onderzoekers van het Georgetown University Medical Center hebben met behulp van functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI) aangetoond dat de Gulf War Illness-patiënten na het sporten een of twee verschillende soorten veranderingen hebben vergeleken met gezonde patiënten. De resultaten maken duidelijk dat de Golfoorlogziekte (GWI) leidt tot meetbare fysiologische veranderingen in de hersenen, wat suggereert dat er meerdere strategieën zijn voor toekomstige behandelingen van Golfoorlogpatiënten.

GWI treft ongeveer 25% tot 30% van de veteranen uit de Perzische Golfoorlog 1990-1991. Cognitieve en geheugenproblemen (vaak beschreven als “hersenmist”), pijn en vermoeidheid na milde tot matige inspanning zijn vergelijkbaar met myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS).

In een studie gepubliceerd op 12 december in het tijdschrift Brain Communications (10.1093 / braincomms / fcz039), brachten onderzoekers in het laboratorium van James Baraniuk, MD, hoogleraar geneeskunde aan het Georgetown University Medical Center, de hersenen van veteranen met Golfoorlogziekte voor en na in beeld matige oefening. De volgende dag hadden de groepen een tweede stresstest en een geheugentest tijdens beeldvorming van de hersenen.

Er waren geen verschillen in fMRI-scans tussen veteranen vóór het sporten. De veteranen werden vervolgens onderverdeeld in degenen die eerder na het opstaan ​​racen hadden laten zien en degenen die dat niet deden. Volgens Stuart Washington, PhD, een postdoctorale fellow en hoofdauteur van de studie, hadden beide groepen veteranen uit de Golfoorlog verschillen in hersenactiviteit in vergelijking met gezonde patiënten, maar het type abnormale hersenactiviteit was verschillend tussen de groepen. Na het sporten hadden de veteranen die gevoelig waren voor snelle hartslag een significante afname van hersenactiviteit in het cerebellum, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor fijne motorische controle, cognitie, pijn en emotie. De groep die niet gevoelig was voor snelle hartslag, had daarentegen een significante toename van hersenactiviteit in een ander deel van de hersenen die verantwoordelijk is voor de planning van lichaamsbewegingen en die ook wordt geassocieerd met chronische pijn. De gezonde patiënten hadden helemaal geen veranderingen.

“Hoewel deze bevindingen nieuwe uitdagingen vormen voor de behandeling van mensen met de Golfoorlog, bieden ze ook nieuwe kansen”, zegt Washington.

“Golfoorlogziekte blijft een slopende ziekte, maar we krijgen meer grip op de cognitieve disfunctie,” legt Baraniuk uit. “Nu verschillende regio’s van de hersenen zijn geassocieerd met twee subtypen van GWI, kunnen we deze regio’s bestuderen door middel van beeldvorming en andere technieken om de diagnose te verbeteren en misschien toekomstige behandelingen te bestuderen.”

Hij concludeert: “We zijn de veteranen die aan dit onderzoek hebben deelgenomen dankbaar omdat ze de antwoorden op medische vragen geven en de leiding nemen naar nieuwe therapieën voor GWI.”

Naast Washington en Baraniuk omvatten auteurs Rakib U. Rayhan, Richard Garner, Destie Provenzano, Kristina Zajur, Florencia Martinez Addiego en John W. VanMeter.

De studie werd ondersteund door financiering van The Sergeant Sullivan Circle, Barbara Cottone, Dean Clarke Bridge Prize, Department of Defense Congressionally Directed Medical Research Program (W81XWH-15-1-0679 en W81-XWH-09-1-0526), ​​en de National Institute of Neurological Disorders and Stroke (R21NS088138 en RO1NS085131). Het project werd geheel of gedeeltelijk gefinancierd met federale fondsen (UL1TR000101 voorheen UL1RR031975) van het National Center for Advancing Translational Sciences, National Institutes of Health, via het Clinical and Translational Science Awards-programma.

Washington, Baraniuk en hun co-auteurs melden dat ze geen persoonlijke financiële belangen hebben in verband met het onderzoek.

Met dank aan Georgetown University Medical Center