Verlies meibomklier in oog kan biomarker verhoogde bloedglucose zijn

Bij patiënten met diabetes kan verlies van de klier die helpt bij het smeren van het oog een teken zijn van verhoogde bloedsuikerspiegels, blijkt uit onderzoek dat is geaccepteerd voor presentatie op ENDO 2020, de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society. De studie zal worden gepubliceerd in een speciale aanvullende sectie van de Journal of the Endocrine Society.

Meibomklieren in het ooglid spelen een rol bij de traanfilmproductie en traanfilmstabilisatie.

“In deze kleine studie ontdekten we dat het verlies van klieren van meibom vaker voorkwam bij verhoogde hemoglobine A1c, misschien als gevolg van micro-chemie, of schade aan de kleine bloedvaten van de oogleden”, zegt co-auteur Gloria Wu, MD, adjunct-faculteit aan de Universiteit van Californië, San Francisco in San Francisco, Californië. “Verlies van de klieren van Meibom kan de noodzaak suggereren van A1c-tests om de gemiddelde bloedglucosespiegels in de afgelopen twee tot drie maanden te volgen en aanvullende monitoring bij personen met diabetes.”

Mensen met diabetes klagen vaak over droge ogen en oogpijn. Infraroodbeelden van het ooglid kunnen helpen bij het karakteriseren van droge ogen bij mensen met diabetes, en nieuwe infrarood fotografietechnieken hebben het onlangs mogelijk gemaakt om meibomklieren gemakkelijk te fotograferen.

Om het verlies van de klieren van meibom bij patiënten met zowel diabetes als droge ogen te bestuderen, voerden Wu en haar collega’s een retrospectieve elektronische beoordeling van de medische dossiers uit van patiënten met diabetes type 2 en van patiënten die geen diabetes hadden en bij wie de diagnose “droge ogen” werd gesteld tussen 2017 en 2019. De deelnemers waren tussen de 18 en 90 jaar en degenen met diabetes hadden A1c-waarden hoger dan 5,7%. De onderzoekers analyseerden de A1c-niveaus van de deelnemers en beoordeelden hun infrarood-ooglidfoto’s.

Voor elke deelnemer namen de onderzoekers het gemiddelde van de meibomklieren die in beide ogen verloren waren gegaan. Van de 60 patiënten met diabetes hadden 35 van de 37 met A1c-waarden hoger dan 6,6% meer dan 40 procent verlies van de meibomklieren. Ter vergelijking: 12 van de 23 diabetespatiënten met meer gecontroleerde A1c-waarden van minder dan 6,5% hadden minder van de meibomklieren verloren.

Van de 60 controlepatiënten hadden 41 van de 50 patiënten met A1c-waarden lager dan 5,5% een minimaal verlies van de meibomklieren. Zeven van de 10 controlepatiënten met A1c-waarden hoger dan 5,6 procent hadden meer verlies van de meibomklieren.

“Het kan nuttig zijn om de oogleden te controleren van mensen met diabetes die klagen over droge ogen,” zei Wu. “Het is belangrijk voor mensen met diabetes en hun familieleden om te bedenken dat droge ogen en pijnlijke ‘zand in de ogen’-gevoelens kunnen betekenen dat ze hun bloedsuikerspiegel moeten controleren en een oogarts moeten raadplegen over hun ooggezondheid, inclusief hun oogleden.”

Sommige smartphones hebben camera’s die afbeeldingen kunnen vastleggen om de gezondheid van het ooglid te meten, waaronder de Samsung Galaxy 10S en iPhone-modellen 10, Xs en 11, zei Wu.

“We hebben in dit onderzoek een infraroodcamera gebruikt, maar patiënten kunnen hun eigen oogleden onderzoeken met selfie- en zwart-witinstellingen op hun smartphone”, zei ze. “Deze techniek biedt patiënten en gezondheidswerkers, waaronder die in plaatselijke en landelijke gezondheidsklinieken, nog een manier om diabetes onder controle te houden.”

Bron: Endocrine Society