Verbinding in avocado’s kan rol spelen bij behandeling leukemie

Een verbinding in avocado’s kan uiteindelijk een route bieden naar een betere behandeling van leukemie, zegt een nieuwe studie van de University of Guelph. De verbinding richt zich op een enzym waarvan wetenschappers voor het eerst hebben vastgesteld dat het cruciaal is voor de groei van kankercellen, zei Dr. Paul Spagnuolo, Department of Food Science.

Onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Blood, richtte de studie zich op acute myeloïde leukemie (AML), de meest verwoestende vorm van leukemie. De meeste gevallen komen voor bij mensen ouder dan 65 jaar en minder dan 10 procent van de patiënten overleeft vijf jaar na de diagnose. Leukemiecellen hebben grotere hoeveelheden van een enzym genaamd VLCAD dat betrokken is bij hun metabolisme, zei Spagnuolo.

“De cel vertrouwt op dat pad om te overleven”, zei hij, en legde uit dat de verbinding een waarschijnlijke kandidaat is voor medicamenteuze therapie. “Dit is de eerste keer dat VLCAD is geïdentificeerd als een doelwit bij kanker.” Zijn team screende nutraceutische verbindingen onder talloze verbindingen, op zoek naar elke stof die het enzym zou kunnen remmen. “Kijk, de beste was afgeleid van avocado,” zei Spagnuolo.

Eerder keek zijn laboratorium naar avocatin B, een vetmolecuul dat alleen in avocado’s voorkomt, voor mogelijk gebruik bij het voorkomen van diabetes en het beheersen van obesitas. Nu wil hij het graag zien gebruiken bij leukemiepatiënten. “VLCAD kan een goede marker zijn om patiënten te identificeren die geschikt zijn voor dit type therapie. Het kan ook een marker zijn om de activiteit van het medicijn te meten”, zei Spagnuolo. “Dat vormt de basis voor het uiteindelijke gebruik van dit molecuul in klinische proeven bij mensen.”

Momenteel gaat ongeveer de helft van de patiënten ouder dan 65 bij de diagnose AML in palliatieve zorg. Anderen ondergaan chemotherapie, maar medicamenteuze behandelingen zijn giftig en kunnen patiënten doden.

“Er is een poging gedaan om minder giftige medicijnen te vinden die kunnen worden gebruikt.”

Verwijzend naar eerder werk met avocatin B voor diabetes, zei Spagnuolo: “We voltooiden een humane studie met dit als een oraal supplement en hebben kunnen aantonen dat aanzienlijke hoeveelheden redelijk goed worden verdragen.”