Verband tussen vitamine E acetaat en met vapen geassocieerde longletsel

Nieuw onderzoek gerapporteerd in het New England Journal of Medicine door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in samenwerking met de Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James Cancer Hospital en Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC – James) versterkt eerdere bevindingen over het verband tussen vitamine E-acetaat en EVALI (e-sigaret of vapen gerelateerde longbeschadiging).

In deze nieuwe studie analyseerde de CDC broncho-alveolaire lavage (BAL) vloeistof van 51 EVALI-patiënten uit 16 staten en vergeleken die met BAL-vloeistof van 99 gezonde individuen. Vitamine E-acetaat, ook te vinden in productmonsters getest door de Food and Drug Administration (FDA) en staatslaboratoria, werd geïdentificeerd in BAL-vloeistof van 48 van de 51 EVALI-patiënten maar niet aangetroffen in BAL-vloeistof van gezonde mensen. Er werden geen andere giftige stoffen gevonden in BAL-vloeistof uit beide groepen, behalve kokosolie en limoneen (elk één EVALI-patiënt).

Voor deze studie werden BAL-monsters verzameld door de CDC van de volksgezondheid laboratoria en gezondheidsafdelingen in de Verenigde Staten. Deze monsters werden ontvangen van klinische teams in het ziekenhuis die ze hadden verzameld als leidraad voor klinische management beslissingen.

Een team van wetenschappers onder leiding van Peter Shields, MD, adjunct-directeur van de OSUCCC en thoracale oncoloog in The James, leverden BAL-vloeistofmonsters van 99 gezonde vergelijkingspersonen verzameld tussen 2015 en 2019 als onderdeel van een onderzoek naar tabaksproducten dat geen verband houdt met het lopend  CDC onderzoek van EVALI.

“Deze bevindingen ondersteunen de conclusie dat vitamine E acetaat een potentiële veroorzaker is van EVALI, en dat is een belangrijke ontdekking omdat beslissingen worden genomen over hoe de snel evoluerende e-sigarettenindustrie het best kan worden gereguleerd,” zegt Shields, die tal van studies rond e-sigarettenonderzoek leidt  aan het OSUCCC – James, inclusief een studie naar bronchoscopie om te onderzoeken hoe e-sigaretten de micro-omgeving van de longen beïnvloeden.

In oktober 2019 rapporteerden Shields en collega’s in het medisch tijdschrift Cancer Prevention Research het eerste bewijs dat zelfs kortdurende vapings ontstekingen veroorzaken van de longen.  Aanvullende gegevens werden gemeld in het medische tijdschrift Cancer Epidemiology op 17 december 2019, online waarin wordt vastgesteld dat de rookgerelateerde schade bij e-sigaret gebruikers veel minder is dan bij rokers en meer vergelijkbaar met nooit-rokers.

Vertaling: Andre Teirlinck