Armoede sterk verbonden met ziekenhuisopnames

Mensen die in gebieden met meer dan gemiddelde armoede wonen, hebben meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen en langer in het ziekenhuis door te brengen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge. Het verschil was vooral groot bij arbeiders en mensen met een lager opleidingsniveau.

Ondanks stijgingen van de algemene levensverwachting is er nog steeds een ongelijkheid, met een lagere levensverwachting vaker waargenomen in achtergestelde groepen. Het is bekend dat mensen in hogere sociale klassen een levensverwachting hebben die enkele jaren langer is dan die met de laagste. Evenzo variëren de levensverwachting en niveaus van goede gezondheid tussen steden en regio’s in het VK, met grote variaties in de verwachte levensjaren in goede gezondheid.

In onderzoek gepubliceerd in BMJ Open, onderzocht een team onder leiding van onderzoekers van het Cambridge Institute of Public Health of er een verband was tussen wonen in een gebied van ontbering en vervolgens ziekenhuisgebruik. Om dit te doen, hebben ze gegevens van bijna 25.000 personen (11.000 mannen en 14.000 vrouwen) uit het EPIC-Norfolk cohort gedurende bijna twee decennia, tussen 1999 en 2018, onderzocht.

De onderzoekers gebruikten de Townsend Index om de deprivatie van woonwijken van individuen te meten, waarbij mensen in vijf niveaus werden gestratificeerd. De index kijkt naar het werkloosheidsniveau, het aantal huishoudens zonder auto, het percentage huishoudens dat geen eigenaar is en het percentage huishoudens met meer dan één persoon per kamer.

Deelnemers vulden een levensstijlvragenlijst in met vragen over hun huidige en vroegere baan en die van hun partner en een lijst met kwalificaties. De onderzoekers gebruikten de werkgelegenheidsinformatie om elke deelnemer toe te wijzen aan niet-manuele of manuele sociale klassen. Niet-manuele sociale klasse omvatte die personen die in professionele, management-, technische en niet-manuele geschoolde beroepen werkten; manuele sociale klasse omvatte degenen die in geschoolde, deels geschoolde en ongeschoolde handmatige beroepen werkten. De gemarkeerde kwalificaties werden gebruikt om deelnemers toe te wijzen aan lagere of hogere onderwijscategorieën.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die in gebieden met de grootste achterstand woonden de meeste tijd in het ziekenhuis doorbrachten, maar het risico van een lang verblijf in het ziekenhuis wordt onevenredig gezien bij mensen die ook een laag opleidingsniveau hadden of in een handmatige sociale klasse zaten. Hoewel de gemiddelde hoeveelheid tijd die in de twee decennia in het ziekenhuis werd doorgebracht ongeveer 28 dagen was voor mensen met een hoog opleidingsniveau, voor degenen met een laag opleidingsniveau, was het gemiddelde ongeveer 37 dagen, steil stijgend tot 43 dagen in de groep die in gebieden woonde van de grootste achterstelling.

Meer lezen