Verband tussen de ziekte van Crohn en vetweefsel in de darm

Nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Limerick in Ierland heeft een direct verband aangetoond tussen vetweefsel en de ziekte van Crohn.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van UL samen met een team van het Universitair Ziekenhuis Limerick, suggereert voor het eerst dat de ziekte van Crohn, een inflammatoire darmaandoening, in feite een vette darmaandoening kan zijn.

Het onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevend tijdschrift Scientific Reports, wordt beschreven als “een opwindend startpunt” voor de verdere verkenning van de ziekte van Crohn, die elk jaar duizenden mensen in Ierland en internationaal treft.

De studie omvatte een analyse van de lichaamssamenstelling van patiënten met de ziekte van Crohn waarbij het UL-team samenwerkte met gastro-enterologie en chirurgische specialisten in UHL.

“Mensen met de ziekte van Crohn nemen vet op in hun lichaam op een manier die anders is dan die van mensen die geen Crohn hebben, en lijken bij voorkeur vet op te slaan op de lagere delen van hun lichaam in plaats van op de buik”, legt Professor Colum Dunne, Foundation uit. Dunne is voorzitter en onderzoeksdirecteur van de UL School of Medicine.

“In onze studie was het duidelijk dat in de buik waar de darmen zich bevinden, Crohn-gerelateerde zweren of laesies en ontstekingen geassocieerd zijn met hogere vetafzettingen. Eenvoudiger, in dat deel van hun lichaam dat relatief minder vet bevat, wordt de ziekte in verband gebracht met vetweefsel rond de darm,” legde professor Dunne uit. Dunne leidde de studie samen met Phil Jakeman professor in Lichamelijke Opvoeding en Sportwetenschappen aan de UL , Professor J Calvin Coffey van de UL School of Medicine en Dr Maeve Skelly in UHL.

“In UL hebben onze studies zich gericht op darmziekten met behulp van nieuwe benaderingen die het resultaat zijn van het inzicht en de verschillende perspectieven van UL- en UHL-onderzoekers,” legde hij uit.

“We hebben onze opkomende nieuwe kennis van darmanatomie, biochemische signalen en UL’s expertise op het gebied van analyse van de lichaamssamenstelling samengebracht. Die analyse wordt vaker gebruikt bij het bestuderen van atleten of bij het kijken naar veranderingen in het lichaam naarmate we ouder worden. Hier vonden we bewijs dat de ziekte van Crohn optreedt waar ontsteking in de darm direct gekoppeld is aan vetweefsel op die locaties.

“We ontdekten ook dat patiënten met de ziekte van Crohn vet in hun lichaam lijken op te nemen op een manier die niet hetzelfde is als mensen die deze ziekte niet hebben,” voegde hij eraan toe.

Het laatste onderzoek volgt op eerdere studies van mesenteriale microbiologie en detectie van bloedgedragen biomarkers die de groep van professor Dunne de afgelopen jaren heeft gepubliceerd.

Het bouwt ook voort op het werk van professor J Calvin Coffey, Foundation Chair of Surgery aan de UL Medical School, wiens baanbrekend onderzoek leidde tot de herclassificatie van een deel van het menselijke spijsverteringsstelsel dat bekend staat als het mesenterium, een nieuw orgaan.

Professor Dunne zei dat het laatste onderzoek “een praktisch voorbeeld was van impact in de klinische zorg in de echte wereld”.

“Er gebeurt veel op dit gebied aan de Universiteit van Limerick. Ons onderzoek profiteert van het vermogen om naar klinische problemen te kijken als onderdeel van interdisciplinaire teams. Onze benadering bij het onderzoeken van inflammatoire darmaandoeningen heeft bijvoorbeeld geresulteerd in de ontwikkeling van een nieuwe diagnostische test die de ziekte van Crohn onderscheidt van colitis ulcerosa op basis van bloedgedragen biomarkers, en die monitoring van de behandeling mogelijk kan maken zonder dat endoscopie nodig is.

“Dit soort innovatie is afhankelijk van teamleden die uiteenlopende expertise inbrengen, variërend van laboratoriumanalyses tot klinische specialisten in de frontlinie. De nauwe relatie tussen de universiteit en ziekenhuizen in Limerick stimuleert die manier van werken”, voegt pro

Vertaling: Andre Teirlinck