Verband schermtijd baby’s en hoger risico op autisme-achtige symptomen

Een baby voor een tablet of televisie zitten, en minder speeltijd van ouder-kind, worden geassocieerd met het ontwikkelen van grotere autismespectrumstoornis (ASS) -achtige symptomen later in de kindertijd. Deze bevindingen, uit de eerste prospectieve studie over dit onderwerp, zijn vandaag gepubliceerd in JAMA Pediatrics van onderzoekers van het Drexel University College of Medicine en de Dornsife School of Public Health.

De auteurs tonen aan dat deze bevindingen op een kritiek moment komen tijdens deze coronaviruspandemie waarbij veel kinderen de hele dag thuis zijn en ouders jongleren met thuiswerken of andere nieuwe verantwoordelijkheden terwijl ze naar hun kinderen kijken.

“De literatuur is rijk aan studies die de voordelen aantonen van ouder-kind interactie op de latere ontwikkeling van het kind, evenals de associatie van grotere schermweergave met ontwikkelingsvertragingen”, zegt hoofdauteur Karen F. Heffler, MD, een onderzoeker aan het College of Geneesmiddel. Onze studie bouwt verder op dit eerdere onderzoek door vroege sociale en schermmedia-ervaringen te associëren met latere ASS-achtige symptomen. ”

Tijdens de bezoekbezoeken van baby’s van 12 en 18 maanden werd hun verzorgers gevraagd hoe vaak hun baby wordt blootgesteld aan schermen of boeken en hoe vaak ze met hun kind spelen. Na deze groep van 2.152 kinderen van de National Children’s Study onderzocht het team hoe het kijken naar televisie of video’s, evenals sociale speeltijd en samen lezen, geassocieerd waren met ASD-risico en ASD-achtige symptomen op tweejarige leeftijd, zoals gemeten door de Modified Checklist voor autisme bij peuters (M-CHAT). Terwijl peuters over het algemeen geïnteresseerd zijn in interactie met anderen, zullen mensen met ASS-achtige symptomen dit sociale gedrag minder snel vertonen.

Beheersend voor geslacht, ras, moederleeftijd en prematuriteit, ontdekte het team dat kijkschermen op 12 maanden geassocieerd waren met vier procent grotere ASS-achtige symptomen, en dat dagelijkse speeltijd met een ouder in vergelijking met minder dan dagelijkse speeltijd geassocieerd was met negen procent minder ASS-achtige symptomen. De bevindingen ondersteunen aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics die de schermtijd bij kinderen jonger dan 18 maanden ontmoedigt, tenzij deze wordt gebruikt voor videochatten.

Een op de 54 kinderen heeft ASS, een aandoening die vier keer vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Eerdere studies melden dat ongeveer 50 tot 80 procent van het totale risico op autisme genetisch is, maar dat niet-genetische bijdragers slecht worden begrepen.

“Deze bevindingen versterken ons begrip van het belang van speeltijd tussen ouders en kinderen in vergelijking met schermtijd”, zegt senior auteur David S. Bennett, PhD, hoogleraar psychiatrie aan het College of Medicine. “Er is een geweldige kans voor volksgezondheidscampagnes en kinderartsen om ouders op te leiden en hen in staat te stellen het risico op ASS-symptomen van hun kind mogelijk te minimaliseren, zoals het verhogen van sociale interactie en het beperken van schermen op jonge leeftijd.”

De auteurs merken op dat hun studie geen verband vond met het risico op ASS, maar met ASD-achtige symptomen. Toekomstige studies zouden moeten onderzoeken of deze relatie wordt bepaald door kinderen die vatbaar zijn voor ASS die naar de schermen worden getrokken of schermen die bijdragen aan ASD-achtige symptomen. Ondertussen suggereren de auteurs dat ouders zich houden aan de aanbeveling van de American Academy of Pediatrics om schermtijd bij kinderen jonger dan 18 maanden te vermijden en schermen te beperken tot één uur per dag gedurende de leeftijd van 5 jaar, gezamenlijk bekeken om kinderen te helpen begrijpen wat ze zien .

De paper biedt ook aanvullend bewijs dat prematuriteit, minderheidsras of etniciteit associeert, evenals een lager inkomen met een hoger risico op ASS en ASD-achtige symptomen.