Vapen verhoogt kans op hartproblemen

Volgens het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiologie (ESC)verdubbelt bij adolescenten het gebruik van e-sigaretten het risico om traditionele sigaretten te gaan roken .

“Vapen werd op de markt gebracht voor tieners en de tabaksindustrie gebruikt beroemdheden om te promoten dat het gezonder is dan roken,” zei senior auteur Professor Maja-Lisa Løchen van UiT The Arctic University of Noorway, Tromsø.

“De wetgeving over de marketing en verkoop van e-sigaretten varieert enorm tussen landen”, zei professor Løchen.   “Actie is dringend nodig om het groeiend gebruik bij jongeren een halt toe te roepen. De wereld Health Organization (WHO) stelt dat e-sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid. ”

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van e-sigaretten bij jongeren is toegenomen van 5% in 2013 tot bijna 25% in 2018. Tot 5% van de volwassenen gebruikt e-sigaretten, met grote verschillen tussen landen.

Het artikel van de European Association of Preventive Cardiology (EAPC), een tak van de ESC, richt zich op de cardiovasculaire effecten van e-sigaretten – inclusief apparaten die op sigaretten lijken en hervulbare vaporizers die niet op sigaretten lijken. Het roept toezichthouders op om jongeren te beschermen door verkoop en reclame te beperken en het verbieden van zoete smaken die volgens tieners minder schadelijk zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat e-sigaretten de bloeddruk en het hartritme verhogen, de slagaderwanden veranderen waardoor ze stijver en minder elastisch worden, en de werking van bloedvaten remmen door hun voering te beschadigen. Elk van deze vier effecten zijn risicofactoren voor bloedstolsels en vetophoping in de aderwanden die hartaanvallen kunnen veroorzaken. Een studie vorig jaar vond een verband tussen e-sigaretten en hartaanvallen.

Naast de effecten op het hart stapelt het bewijs zich op dat vapen negatieve effecten heeft op de longen en nadelig is voor de ontwikkeling foetus tijdens de zwangerschap. Voorlopig onderzoek geeft aan dat e-sigaretten kanker kunnen veroorzaken.

Sindsdien is het niet duidelijk of e-sigaretten mensen kunnen helpen stoppen met roken; studies hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd. “Wanneer deze studies samen worden doorgenomen blijkt niet dat e-sigaretten effectiever zijn dan conventionele, goed geteste methoden om te stoppen met roken”, aldus professor Løchen. “Daarnaast worden mensen die e-sigaretten gebruiken om te stoppen met roken vaak dubbele consumenten van beide: traditionele tabak sigaretten en e-sigaretten.”

“E-sigaretten mogen alleen gebruikt worden om te stoppen met roken als er niets anders heeft gewerkt en het individu zorgvuldig werd gecontroleerd op bijwerkingen,” voegde ze eraan toe.

Professor Løchen concludeerde: “E-sigaretten zijn een relatief nieuw product en de gezondheidseffecten op lange termijn zijn onbekend. Nu is het tijd voor politici en regelgevers om op te treden – met campagnes voor de volksgezondheid het bewustzijn en de wetgeving uitbreiden om de aanvaarding door jongeren te stoppen. ”

Hartspecialisten en onderzoekers bevelen aan:

Regel reclame voor e-sigaretten op dezelfde manier als tabak om de jonge mensen te beschermen.

Procedures voor leeftijdsverificatie om te voorkomen dat adolescenten toegang krijgen tot e-sigaret websites.

Voorlichting voor kinderen rond de negatieve effecten van e-sigaretten.

Openbare campagnes om het bewustzijn van bijwerkingen te vergroten en initiatie van vapen te voorkomen.

Overweeg om e-sigaretten te gebruiken voor stoppen met roken als conventionele methoden hebben gefaald en individuen worden gecontroleerd op bijwerkingen.

Vermijd e-sigaretten tijdens de zwangerschap.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck