Beweging in de ochtend is sleutel tot goede nachtrust na bypassoperatie

Problemen met slapen na een bypassoperatie? Ochtendwandelingen zijn de oplossing, volgens een onderzoek dat vandaag gepresenteerd werd op ACNAP Essentials 4 You, een wetenschapsplatform van de European Society of Cardiology (ESC).

“Veel patiënten hebben problemen met slapen na een bypassoperatie”, aldus auteur van de studie Dr. Hady Atef van de Cairo University in Egypte. “Wanneer dit meer dan zes maanden zo blijft is het   nadelig voor de conditie van het hart en brengt het een risico voor de patiënten mee dat de operatie herhaald moet worden. Het is daarom van het grootste belang om manieren te vinden om de slaap na een bypassoperatie te verbeteren.”

Eerdere studies die de effecten onderzochten van beweging op de slaap na een bypassoperatie slaagden er niet in om tegelijkertijd de impact op de functionele capaciteit te toetsen (het vermogen om doorsnee activiteiten te doen), hetgeen doorgaans minder wordt na een operatie.

Deze studie onderzocht het effect van beweging op zowel slaap als de functionele capaciteit. De studie omvatte 80 patiënten in de leeftijd van 45 tot 65 jaar die zes weken na een bypassoperatie slaapstoornissen hadden alsmede vermindering van de functionele capaciteit.

Drie basismetingen werden uitgevoerd. Als eerste een zes minuten durende looptest, welke de afstand toetste die de patiënten in zes minuten konden afleggen op een harde platte ondergrond, en welke een gevalideerde manier is om de functionele capaciteit te toetsen. Als tweede vulden de deelnemers de Pittsburgh sleep quality index (PSQI) vragenlijst in, welke vragen bevat over verstoringen in de slaap. En als derde droegen patiënten 96 uur lang een actigraph-horloge om rust en activiteit te meten. Veel van deze patiënten hebben moeite om overdag wakker te blijven, maar hebben ‘s nachts last van slapeloosheid—het actigraph horloge registreert beide problemen.

Vervolgens werden patiënten willekeurig verdeeld in twee bewegingsgroepen; aerobe beweging of een combinatie van aerobe beweging en krachttraining. Beiden groepen deden 30 bewegingssessies gedurende een periode van 10 weken in de ochtend. Gedurende de aerobe bewegingssessies liepen de deelnemers 30 tot 45 minuten op een loopband. Tijdens de aerobe beweging-  en krachttraining sessies liepen de deelnemers 30 tot 45 minuten op een loopband en deden ze een circuit van gewichtheffen (een vorm van lichte krachttraining).

Na 10 weken voltooiden de patiënten de drie opdrachten opnieuw; de zes-minuten looptest, de PSQI vragenlijst, en het 96 uur dragen van het actigraph-horloge. Veranderingen in slaap en functionele capaciteit werden vergeleken tussen de twee verschillende bewegingsgroepen.

De onderzoekers ontdekten dat beide beweging programma’s (alleen aerobe beweging en aerobe beweging gecombineerd met krachttraining) de slaap en de functionele capaciteit verbeterden gedurende de periode van 10 weken. Maar het programma met alleen aerobe beweging was veel gunstiger ten opzichte van de slaap dan het gecombineerde programma.

De PSQI vragenlijst of een actigraph-horloge zijn ook in eerdere studies met betrekking tot slaap gebruikt. De kracht van deze studie was om beide methoden qua meting te gebruiken, hetgeen een compleet beeld van de verstoringen in slaap opleverde. Samen toonden deze metingen aan dat beweging helpend was om beter in te slapen, beter door te slapen in plaats van ’s nachts wakker te worden, en om langer en dieper te slapen.

“Ons advies voor patiënten na een bypassoperatie die moeite hebben met slapen en om hun normale activiteiten te kunnen doen, is om alleen aerobe beweging te doen”, zegt Dr. Atef. “We denken dat krachttraining een hoge mate van inspanning vraagt voor deze patiënten. Dit kan ervoor zorgen dat er stresshormonen worden aangemaakt, welke de slaap negatief beïnvloeden.”

“Aerobe beweging houdt lichamelijke beweging in, die een niet al te hoge mate van inspanning vraagt”, legt hij uit. “Kies een activiteit die je leuk vindt, zoals lopen, fietsten of zwemmen. Zet in op 30 tot 45 minuten, en doe dit ’s ochtends, aangezien onderzoek aantoont dat dit het hormoon melatonine vrijmaakt, hetgeen ons helpt om ’s nachts goed te slapen”.

Vertaling: Arnoud