Vaatziekte bij COVID-19 wordt niet veroorzaakt door virale infectie bloedvaten

Het SARS-CoV-2-virus infecteert de bloedvaten niet, ondanks het hoge risico op bloedstolsels bij COVID-19-patiënten, hebben onderzoekers van de University of Queensland ontdekt.

Dr. Emma Gordon en Dr. Larisa Labzin van UQ’s Institute for Molecular Bioscience en Dr. Kirsty Short van UQ’s School of Chemistry and Molecular Biosciences bundelden hun expertise in vasculaire biologie en virologie om te bepalen hoe het virus schade aan bloedvaten veroorzaakt.

De onderzoekers ontdekten dat de cardiovasculaire complicaties van COVID-19 worden veroorzaakt door een ontsteking veroorzaakt door geïnfecteerde luchtwegcellen.

“Ten minste 40 procent van de patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, loopt een hoog risico op bloedstolsels, en antistollingstherapieën worden nu routinematig gebruikt”, zei Dr. Gordon.

“Er zijn veel onderzoeken geweest die probeerden te bewijzen of het virus cellen van de binnenwand van het bloedvat infecteert of niet.

“Door onze experimenten uit te voeren met echt, besmettelijk virus in plaats van fragmenten van het spike-eiwit van het virus, kunnen we definitief zeggen dat dit niet het geval is.”

De onderzoekers gebruikten de geavanceerde microscopiefaciliteiten van UQ om te volgen waar het virus in de cellen reisde en visualiseren hoe bloedvaten reageren op het levende virus.

Immunoloog Dr. Labzin zei dat de ontstekingsreactie van het lichaam een ​​groot effect had op het cardiovasculaire systeem omdat ze samenwerken om infecties te bestrijden – het bloed brengt de immuuncellen naar de plaats van infectie en maakt bloedstolsels als het bloedvat beschadigd is.

“Als ons immuunsysteem goed werkt, verwijdert het het virus uit ons lichaam”, zei Dr. Labzin.

“Maar soms gaat het overdrive en krijgen we een overdreven ontstekingsreactie die complicaties veroorzaakt – in het geval van COVID-19 zijn dit vaak bloedstolsels, terwijl die er niet zouden moeten zijn.

“Weten dat het een ontsteking is die deze cardiovasculaire complicaties veroorzaakt door COVID-19 in plaats van het virus zelf, zal ons helpen de juiste behandelingen te ontwikkelen en een beter begrip te krijgen van hoe en waarom deze complicaties ontstaan.”

De interim-CEO van de Heart Foundation, professor Garry Jennings, zei dat de studie een belangrijk debat over de relatie tussen het virus en de bekleding van de bloedvaten helpt ophelderen.

“Hoe de cellen die de bloedvaten bekleden het virus voelen en de schade aan nabijgelegen cellen is nog steeds niet volledig begrepen,” zei hij.

“Er is meer onderzoek te doen, maar deze studie is een belangrijke stap in ons begrip van het virus en naar welke cellen en mechanismen we vervolgens moeten kijken.”