Twee organisaties nemen de DSM 5 onder vuur

De psychiatrische diagnose is de laatste jaren onder de loep genomen na de release van de vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manual (DSM-5) van de American Psychiatric Association in 2013.

Twee organisaties die een prominente rol speelden in het uitdagen van de bijbel over psychiatrie vóór 2013, de British Psychological Society en de Society for Humanistic Psychology (American Psychological Association – Division 32), sloten zich vervolgens aan om de Task Force for Diagnostic Alternative (TFDA) te vormen.

Vandaag, 12 februari 2020, heeft de TFDA een nieuwe open brief uitgegeven met betrekking tot de hervorming en herziening van diagnostische systemen. MIA sprak met twee leiders van de Task Force, Sarah Kamens en Peter Kinderman over deze inspanning.

Sarah Kamens is universitair docent psychologie aan de State University of New York (SUNY) College in Old Westbury en co-voorzitter van de Task Force voor diagnostische alternatieven voor de Society for Humanistic Psychology. Haar onderzoek onderzoekt de kruispunten tussen extreem emotioneel leed en structurele marginalisering. Meer specifiek bestudeert ze de manieren waarop geleefde ervaringen van psychose en trauma verweven zijn met sociale omstandigheden in de wereld.

Peter Kinderman is voormalig president van de British Psychological Society (BPS) en hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Liverpool. Hij is ook een voormalige gast op de Mad in America-podcast en de auteur van A Manifesto for Mental Health, Why We Need a Revolution in Mental Health Care (2019) en A Prescription for Psychiatry: Why We Need a Whole New Approach of Mental Health en welzijn (2013).