Tropische bloem biedt hoop mbt behandeling van pancreaskanker

Wetenschappers hebben medicijnachtige moleculen gemaakt die zijn geïnspireerd door een chemische stof die in een tropische bloem wordt gevonden en die in de toekomst zou kunnen helpen om dodelijke pancreaskanker te behandelen.

Alvleesklierkanker is een van de meest agressieve en dodelijke kankers. Na de diagnose hebben patiënten een gemiddelde overleving van minder dan 6 maanden; helaas sterven jaarlijks ongeveer 10.000 patiënten in het Verenigd Koninkrijk aan dit type kanker.

Onderzoekers van de Universiteit van Bath hebben drie nieuwe moleculen gemaakt die vergelijkbaar zijn met Grandifloracin, een chemische stof die voorkomt in de tropische plant Uvaria grandiflora , die groeit in Maleisië, Indonesië, Thailand en de Filippijnen.

Hun studie, die werd uitgevoerd in samenwerking met professor Suresh Awale van de Universiteit van Toyama, Japan, toont aan dat alle drie moleculen pancreaskankercellen doden in een petrischaaltje. Twee daarvan doodden de cellen effectiever dan het oorspronkelijke Grandifloracin-molecuul.

Omdat alvleesklierkanker weinig symptomen veroorzaakt, realiseren veel patiënten zich pas dat ze zijn getroffen als het zich al naar andere organen heeft verspreid. Alvleesklierkanker is ook erg moeilijk te behandelen omdat de tumoren resistent zijn tegen veel geneesmiddelen tegen kanker – dus deze moleculen kunnen een waardevol hulpmiddel worden bij de bestrijding van de aandoening.

Hoewel dit onderzoek meer dan vijf jaar verwijderd is van het testen van nieuwe geneesmiddelen bij mensen, zeggen de onderzoekers dat deze moleculen een veelbelovende nieuwe klasse geneesmiddelen kunnen worden voor de behandeling van alvleesklierkanker.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift ChemMedChem .

Dr. Simon Lewis, senior docent scheikunde aan de universiteit van Bath, zei: “Pancreaskankers zijn bijzonder agressief en snelgroeiend, zodat de tumoren zich sneller ontwikkelen dan de bloedvaten voedingsstoffen kunnen leveren.

“Dit leidt tot een gebrek aan voedingsstoffen, in een mate die gewone cellen zou doden, maar de pancreaskankercellen kunnen deze ‘strenge’ omstandigheden overleven en blijven groeien.

“De moleculen die we hebben geïdentificeerd zijn zogenaamde ‘anti-soberheid’ middelen die het vermogen van de kankercellen om deze hongercondities te verdragen kunnen verwijderen, zodat ze zullen sterven, terwijl gewone cellen met een normale toevoer van voedingsstoffen onaangetast blijven.”

Dr. Lorenzo Caggiano, senior docent bij de groep Medicinale chemie van het Departement Farmacie en Farmacologie van de Universiteit, zei: “Door evolutie heeft de natuur een grote verscheidenheid aan actieve stoffen ontwikkeld om te helpen overleven en gedijen onder een breed scala van omgevingscondities.

“Deze zogenaamde natuurlijke producten zijn van groot belang bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en daarom is ongeveer een kwart van alle medicijnen afkomstig van planten.

“Als onderdeel van ons voortdurende onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor hersenkankers op basis van verbindingen in narcissen, beschrijft het onderzoek gepubliceerd in samenwerking met Dr. Lewis een verbinding die ook voorkomt in bloeiende planten die in staat is selectief alvleesklierkankercellen te doden in een nieuwe manier.

“Deze opwindende aanpak kan mogelijk leiden tot een nieuw medicijn voor de behandeling van alvleesklierkanker dat effectiever maar minder toxisch is dan de huidige behandelingen.”