Toename van slaapstoornissen tijdens de laatste periode van de overgang

De waarde van een goede nachtrust kan niet worden onderschat. Helaas komen slaapklachten veel voor tijdens de overgang. Een nieuwe studie uit Canada waarbij u slaapkwaliteit, slaapduur en slaapstoornissen vergeleken werd tussen postmenopauzale en pre / perimenopauzale vrouwen.

Studie resultaten zijn vandaag online gepubliceerd in Menopause , het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS). Slaapstoornissen zijn een van de meest voorkomende klachten tijdens de menopauze en treffen 40% tot 60% van perimenopauzale en postmenopauzale vrouwen. Ze beïnvloeden niet alleen de kwaliteit van leven van een vrouw, maar ook zij kan ook leiden tot grote gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en angst.

Meerdere specifieke slaapstoornissen zijn ook leeftijdsgebonden, inclusief obstructieve slaapapneu, periodiek beenbewegingen tijdens de slaap, snelle oogbewegingen slaapgedrag en verandering in de normale slaapcyclus.

Hoewel meerdere onderzoeken al leeftijdgerelateerde slaapproblemen hebben onderzocht, hebben er maar weinig het effect van overwogen menopauze status. Deze nieuwe studie met meer dan 6.100 Canadese vrouwen wilde demonstreren hoe de slaap werd beïnvloed terwijl een vrouw de overgang door de menopauze doormaakte.

Onderzoekers bevestigden dat, in vergelijking met premenopauzale en perimenopauzale vrouwen, postmenopauzale vrouwen meer tijd nodig hadden om in slaap te vallen (meer dan 30 minuten) en hadden meer kans op slapeloosheid en obstructieve slaapapneu.

Studieresultaten verschijnen in het artikel “Effecten van de menopauze op slaapkwaliteit en slaapstoornissen: Canadees Longitudinale studie over veroudering. ““Deze studie benadrukt verbanden tussen de menopauze en slapeloosheid en obstructieve slaapapneu. Gezien bekende associaties met een slechtere gezondheid, moeten slaapproblemen worden geïdentificeerd en aangepakt tijdens de menopauze ‘, zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS.

De auteurs hebben een videosamenvatting van dit artikel opgesteld, die te vinden is op
https://journals.lww.com/menopausejournal/pages/videogallery.aspx

Ga voor meer informatie over de menopauze en gezond ouder worden www.menopause.org