Tieners met obesitas en PCOS hebben meer ‘ongezonde’ bacteriën

Tieners met obesitas en polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) hebben meer ‘ongezonde’ darmbacteriën, wat suggereert dat het microbioom een ​​rol kan spelen in de aandoening, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism van de Endocrine Society.

PCOS is een gecompliceerde endocriene aandoening die 6 tot 18 procent van de vrouwen in de reproductieve leeftijd treft en werk bij volwassen vrouwen geeft aan dat veranderingen in bacteriën een rol spelen. De hormoonaandoening wordt gekenmerkt door verhoogde testosteronniveaus in het bloed die acne, overmatige haargroei en onregelmatige menstruatie veroorzaken. Tieners met PCOS worstelen vaak ook met obesitas en hebben een hoger risico op diabetes type 2, onvruchtbaarheid en depressie.

“We ontdekten dat bij adolescenten met PCOS en obesitas het bacteriële profiel (microbioom) van ontlasting meer ‘ongezonde’ bacteriën heeft in vergelijking met tieners zonder PCOS,” zei de overeenkomstige auteur van de studie, Melanie Cree Green, MD, Ph.D., Kinderziekenhuis Colorado in Aurora, Colo. “De ongezonde bacteriën hadden te maken met hogere testosteronconcentraties en markers van metabole complicaties.”

De onderzoekers bestudeerden 58 tieners met obesitas en ontdekten dat meisjes met PCOS een veranderd darmmicrobioom hebben in vergelijking met die zonder de aandoening. Deze meisjes hadden meer “ongezonde” bacteriën in hun ontlasting die gerelateerd was aan hogere testosteronspiegels en andere markers van het metabool syndroom, zoals hogere bloeddruk, leverontsteking en plasma-triglyceriden

“Het darmmicrobioom kan een rol spelen bij PCOS en de bijbehorende metabole complicaties, en deze veranderingen kunnen worden gevonden bij tieners die vroeg in de loop van de aandoening zijn,” zei Green.