Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Acupunctuur bij angst voor de tandarts

Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat acupunctuur mensen zou kunnen helpen die angstig zijn bij de tandarts. Tandheelkundige angst treft naar schatting 30% van de volwassen bevolking wereldwijd. PatiŽnten kunnen misselijkheid, ademhalingsproblemen en duizeligheid ervaren bij de gedachte om naar de tandarts te gaan, tijdens een onderzoek en na de behandeling.

Lees verder


Groot onderzoek naar acupunctuur bij allergische astma

Tijdens een groot gerandomiseerd gecontroleerd, pragmatisch onderzoek waarbij 1445 patiŽnten met allergische astma betrokken zijn, bleek dat een integratieve medicijnbenadering waarbij acupunctuur wordt toegevoegd aan routinezorg, aangetoond verbeteringen in zowel de kwaliteit van het leven als lichamelijke en geestelijke gezondheid betekent.

Lees verder


Kan acupunctuur de kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met hoofdpijn door een traumatisch hersenletsel?

Een onderzoek waarin de effectiviteit van de gebruikelijke zorg alleen met auriculaire of traditionele Chinese acupunctuur behandeling van patiŽnten met hoofdpijn vanwege een eerdere traumatisch hersenletsel (TBI) werd vergeleken, vertoonde een significante verbetering in de levenskwaliteit (QoL) door toepassing van acupunctuur.

Lees verder


Acupunctuur vermindert symptomen van de menopauze

Volgens onderzoekers aan het Wake Forest Baptist Medical Center kunnen acupunctuur behandelingen het aantal opvliegers en het nachtzweten, geassocieerd aan de menopauze, verminderen met zo veel als 36 procent.

Lees verder


Acupunctuurartsen verontwaardigd over kritiek op promotie

Zij vindt de negatieve beeldvorming rond de promotie van Dr. P. Bosch grievend en onterecht. "De Vereniging tegen de Kwakzalverij is al jaren doende met een hetze tegen acupunctuur. Dit terwijl er steeds meer relevant en goed wetenschappelijk onderzoek verschijnt dat de werking van acupunctuur ondersteunt."

Lees verder


Acupunctuur bij slaapstoornisen bij mensen met depressie

Dr. Bosch onderzocht de effecten van acupunctuur bij slaapstoornissen van mensen met depressie en schizofrenie. Alle proefpersonen waren al lange tijd onder behandeling van een psychiater en kregen tijdens het acupunctuur-onderzoek hun gebruikelijke therapie.

Lees verder


Waiguan acupunctuur verbetert de activering van de functionele hersengebieden van patiŽnten met een beroerte

Zowel Waiguan acupunctuur (SJ5) als sham acupunctuur activeren/deactiveren verscheidene hersengebieden bij patiŽnten met ischemische beroerte, maar er zijn enkele verschillen in Brodmann gebieden 4, 6, 8, Brodmann gebieden 7, 39, 40, Brodmann gebieden 18, 19 , 22 en Brodmann gebieden 13, 24, 32, 28. De meeste studies naar de specificiteit van de meridianen en acupunctuurpunten zijn voornamelijk gericht op de verschillende neurale effecten van acupunctuur op verschillende plaatsen bij gezonde individuen.

Lees verder


Acupunctuur verbetert levenskwaliteit van borstkankerpatiŽnten die aromatase remmers gebruiken

Uit een studie blijkt dat acupunctuur vermoeidheid, angst en depressie helpt voorkomen bij patiŽnten die medicijnen gebruiken. Het gebruik van elektro acupunctuur (EA) - een vorm van acupunctuur, waar een kleine elektrische stroom wordt doorgegeven tussen paren van acupunctuurnaalden - vermindert aanzienlijk vermoeidheid, angst en depressie binnen slechts acht weken bij patiŽnten met borstkanker in een vroeg stadium die pijn ervaren in de gewrichten door het gebruik van aromatase remmers (AIís). De resultaten van deze gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania zijn deze week online gepubliceerd in het tijdschrift Cancer. Deze studie is het eerste bewijs van de werkzaamheid van EA voor zowel pijn als de andere vernoemde symptomen.

Lees verder


Acupunctuur, echte of pseudo, verlicht opvliegers als gevolg van chemo bij borstkanker

Wekelijkse acupunctuur behandelingen; zowel de echte als de pseudo, verlichten opvliegers en andere bijwerkingen in de behandeling met anti kanker geneesmiddelen, hebben de onderzoekers uit Baltimore in een klein, voorbereidend onderzoek van borstkankerpatiŽnten, ontdekt. Aan eerdere rapporten toegevoegde resultaten, zegt men dat ook het gevoel van het in de huid prikken, door het nabootsen van de echte acupunctuur naalden voldoende zou kunnen zijn om de natuurlijke chemische stoffen op te wekken die de symptomen verbeteren.

Lees verder


Hoe werkt acupunctuur? De wetenschap achter de therapie onderzocht

Alhoewel acupunctuur steeds meer erkend wordt als een effectieve behandeling voor een breed scala van medische aandoeningen, ontbreekt een goed begrip van de fundamentele wetenschap en de werkingsmechanismen van deze eeuwenoude methode van genezing. Een speciale uitgave van Medical Acupunture, een tijdschrift van Mary Ann Liebert, Inc, uitgevers presenteert een serie artikelen van auteurs uit de hele wereld over gevarieerde en inzichtelijke perspectieven van de wetenschap en de fysiologische reacties van onderliggende medische acupunctuur. De uitgave is gratis beschikbaar op de Medical Acupuncture website op http://www.liebertpub.com/acu.

"Inzicht in acupunctuur op dezelfde manier als wij het werkingsmechanisme en de farmacokinetiek van een bepaald geneesmiddel begrijpen zal op dezelfde wijze ons in staat stellen om behandelingen beter met de conditie te doen overeen komen," zegt gastredacteur Richard F. Hobbs, III, MD. "Het netto effect zal betere resultaten geven," schrijft hij in zijn hoofdartikel "Basic Science Matters."

Lees verder


Eerste reeks studies over de werkingsmechanismen bij acupunctuur

Inzicht in de moleculaire onderbouwing van het succes van een oude Chinese therapie zou de aanvaardiging kunnen verhogen door de reguliere geneeskunde. Terwijl acupunctuur veel wordt gebruikt om chronische stress te behandelen zijn de actiemechanismen die leiden tot de gemelde voordelen voor de gezondheid niet duidelijk. In een reeks van studies aan de Georgetown University Medical Center (GUMC), demonstreren onderzoekers hoe acupunctuur significant de stresshormoon respons in een diermodel met chronische stress kan verminderen. De meest recente studie is vandaag gepubliceerd in het aprilnummer van het Journal of Endocrinology.

Lees verder


Boek - De psychologie van acupunctuur

De psychologie van acupunctuur leidt de schrijver u de wereld van de alchemie binnen en dringt daarmee door tot het mysterie van de geest. De interactie van yin en yang en de vijf elementen van de acupunctuur zijn alchemistische processen die u actief kunt beÔnvloeden. Met behulp van westerse en Chinese teksten uit onder andere de I Tjing en de Tao teh tjing, laat hij u de alchemie van de psyche beleven. Hierdoor leert u zelf de energie van lichaam en geest te reguleren.Een intrigerend boek dat acupunctuur en psychologie op originele wijze bij elkaar brengt. Geschikt voor een ieder die nog weinig van acupunctuur weet en voor hen die meer willen weten over het effect van acupunctuur op de psyche.

Lees verder


Hooikoorts behandelen zonder chemicaliŽn

Er zijn nogal wat mensen die ieder jaar weer in een bepaalde periodes (vaak maar niet alleen in het voorjaar)  lopen te snotteren, hoesten en niezen. In veel gevallen worden er door de dokter medicijnen voorgeschreven of worden er op eigen initiatief spullen aangeschaft bij de drogist die de klachten verlichten. Maar deze middelen hebben vaak bijwerkingen. En inderdaad deze mensen met hun afweer systeem dat overgevoelig reageert op gewone pollen zijn natuurlijk ook super gevoelig voor de bijwerkingen.

Daarom vind ik het zo verbazingwekkend dat maar zo weinig mensen met hooikoorts op de hoogte zijn van een behandeling zonder chemicaliŽn en dus ook zonder bijwerkingen!

Een van de meest dankbare acupunctuurbehandelingen is  in mijn ogen  het behandelen van hooikoorts met oor Ė en lichaamsacupunctuur. Voor al die mensen die ieder jaar weer geplaagd worden door al dat gesnuffel en gesnotter is het begin van het nieuwe jaar de tijd om een acupuncturist te bezoeken. Drie behandelingen oor acupunctuur soms gecombineerd met lichaamsacupunctuur zijn vaak voldoende om het hooikoorts seizoen vrijwel zonder zakdoek of medicijnen door te komen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om pas te gaan behandelen als je begint te snotteren maar ervaring leert dat je dan toch wat meer behandelingen nodig hebt  voordat de klachten echt ver weg zijn.

Tijdens deze behandelingen wordt er in veel gevallen met een puntzoeker gezocht naar potentiaal verschillen in het oor.  Dit  apparaatje geeft door middel van piepjes aan waar er zich problemen voor doen in het lichaam. In het oor staat het hele lichaam gerepresenteerd, van top tot teen compleet met alle ingewanden, organen,  huid en hersenen. Deze punten op het oor worden dan geprikt met hele dunne naaldjes, soms gecombineerd met punten op het lichaam voor het optimale resultaat.

Dus nu is het de tijd om op zoek te gaan naar een acupuncturist. Zodat je weer kunt genieten van het voorjaar wat in aantocht is. Lekker de ramen en deuren open zetten, buiten zitten zonder bang te zijn om daarvoor gestraft te worden met al dat gesnotter.

Een bijkomend voordeel van meer naar buiten gaan is dat je meer vitamine D opneemt. Een gebrek aan vitamine D geeft meer risico op astma en luchtweg infecties. En in deze noordelijke regionen met veel regen blijken 50%-75% van de mensen te lage vitamine D waarden te hebben. Zorg er dus voor dat je zonder SPF 's ochtends of 's middags naar buiten gaat, doe dit (zeker als je nooit buiten bent) liever niet als de zon heel erg fel is.

Rian Nuijten


Acupunctuur helpt bij stuitligging

Acupunctuur kan een baby die in een stuit ligt, helpen om te draaien. Dit concludeert onderzoekster Ineke van den Berg van het Erasmus MC.

Lees verder


Acupunctuur helpt baby met stuitligging

Een bepaalde behandeling op een acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat een baby in stuitligging voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Dit concludeert Ineke van den Berg, onderzoeker van het Erasmus MC.

Lees verder


Acupuncture may help some older children with lazy eye

Acupuncture could potentially become an alternative to patching for treating amblyopia (lazy eye) in some older children, according to a report in the December issue of Archives of Ophthalmology, one of the JAMA/Archives journals. About 0.3 percent to 5 percent of individuals worldwide have amblyopia, according to background information in the article. About one-third to one-half of the cases are caused by differences in the degree of nearsightedness or farsightedness between the two eyes, a condition known as anisometropia. Correcting these refractive errors with glasses or contact lenses has been shown to be effective in children age 3 to 7 years, but among older children age 7 to 12, only 30 percent respond to visual correction alone. Adding occlusion therapy-in which one eye is patched-increases this response rate to two-thirds, but some patients may not comply and those who do may experience emotional problems or reverse amblyopia, the authors note. Jianhao Zhao, M.D., of Joint Shantou International Eye Center of Shantou University and Chinese University of Hong Kong, Shantou, China, and colleagues compared acupuncture-which has also been used to treat dry eye and myopia-to patching in a randomized controlled trial involving 88 children.

Lees verder


Acupuncture may help depression in postmenopausal women

DÝrmśnen A. and colleagues from University of TromsÝ in Norway conducted a study suggesting that acupuncture may help menopause-induced depression in postmenopausal women with hot flashes.

Lees verder


Acupuncture Helps Ease Side Effects and Symptoms of Some Cancers

Recent studies have shown that acupuncture can help control a number of symptoms and side effects -- such as pain, fatigue, dry mouth, nausea, and vomiting -- associated with a variety of cancers and their treatments. Experts from Memorial Sloan-Kettering Cancer Center's Integrative Medicine Service, who have either conducted or reviewed many of those studies, recommend that cancer patients interested in acupuncture seek a certified or licensed acupuncturist who has training or past experience working with individuals with cancer.

Lees verder


Acupuncture does work as it stimulates a natural pain killer, scientists find

Acupuncture works by stimulating a natural painkiller in the body that swells arteries and allows more blood to flow through, scientists have discovered.

Lees verder


Acupuncture's molecular effects pinned down

Scientists have identified the molecule adenosine as a central player in parlaying some of the effects of acupuncture in the body. Building on that knowledge, scientists were able to triple the beneficial effects of acupuncture in mice by adding a medication approved to treat leukemia in people.

Lees verder


Acupuncture changes brain's perception and processing of pain

Using functional magnetic resonance imaging (fMRI), researchers have captured pictures of the brain while patients experienced a pain stimulus with and without acupuncture to determine acupuncture's effect on how the brain processes pain. Results of the study, which the researchers say suggest the effectiveness of acupuncture, were presented today at the annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA). "Until now, the role of acupuncture in the perception and processing of pain has been controversial," said lead researcher Nina Theysohn, M.D., from the Department of Diagnostic and Interventional Radiology and Neuroradiology at University Hospital in Essen, Germany. "Functional MRI gives us the opportunity to directly observe areas of the brain that are activated during pain perception and see the variances that occur with acupuncture." fMRI measures the tiny metabolic changes that take place in an active part of the brain, while a patient performs a task or is exposed to a specific external stimulus.

Lees verder


Dr. Edward Lamadrid's New Study Advances Link Between Weight Loss and Acupuncture

Could a few pinpricks make someone thinner? Evidence weighs heavily in favor of that proposition, according to the results of a new study to be presented at the Pacific Symposium in San Diego this week. The groundbreaking study, "The Effects of Acupuncture on Weight-Loss in Over-Weight and Obese Adults Over 24 Years Old," reports that 95 percent of its subjects lost weight in a six-week period after receiving regular acupuncture treatments. Of those subjects, another 50 percent continued to lose weight after treatments stopped.

Lees verder


Acupunctuur maakt spieren sterker

Beenspieren worden sterker door een behandeling met acupunctuur. Dat is de uitkomst van een studie door de Goethe-University Frankfurt die verscheen in de European Journal of Applied Physiology van deze maand. De onderzoekers gebruikten 33 recreatieve sporters als proefpersoon.

Lees verder


TEDxBratislava - Charmian Wylde - The wonder of Chinese medicine

Charmian is the Head of Chinese Medicine Department and a Senior Lecturer in the School of Health and Bioscience at The University of East London. In her talk she talks about her 20 years' experience in learning about and practising acupuncture in the UK and Nanjing, China. What is it about those little needles that make them alleviate pain, treat illnesses and even help women to get pregnant?


Acupunctuur: goed voor het hart!

Bij hartfalen helpt acupunctuur. Dat bleek uit een Duitse placebo gecontroleerde studie naar de effecten van acupunctuur bij hartfalen. In het tijdschrift Heart, in juli 2010, werd het onderzoek beschreven. De kop in Science Daily hierover: Acupuncture can improve exercise tolerance in patients suffering from chronic heart failure, according to new research from Germany.

Lees verder


Meridianen: bestaan ze nu toch???

IOCOB was eigenlijk al een beetje op de toer van dat meridianen metaforen zijn uit het oude China. Nu worden we echter door een supermodern onderzoek wakker geschud. En vast wij niet alleen. Bestaan er nu toch fysiek aantoonbare meridianen? In het toonaangevende tijdschrift PLosOne van juli 2010 is een onderzoek gepubliceerd, en het lijkt erop dat meridianen toch bestaan. Het zijn vermoedelijk banden van collageen, die onder de huid liggen en een lage electrische weerstand hebben.

Lees verder


Een positief bericht over de farma !

Pfizer werkte enkele jaren geleden al met IOCOB samen aan een project waarbij we anesthesisten en neurologen een workshop aanboden om in enkele uren te leren de acupunctuur aald te hanteren en enkele van de belangrijkste pijnstillende punten samen te leren toepassen. Dat was tijdens een Nederlands symposium over neuropathische pijn in Maastricht. Een facultatief programma-onderdeel was qigong, dat we ook mochten aanbieden. Een heel aantal reguliere collega's genoot van de qigong les. Qigong is een simpele, rustgevende bewegingsvorm die ook pijnstillend kan werken. Nu blijkt dat Pfizer ook in Canada de Integrated Medicine ondersteunt op het gebied van de neuropathische pijn. Een waar voorbeeld van samenwerking tussen de farmaceutische industrie en de complementaire geneeskunde!

Link

DvH


New York Times: acupunctuur moet!

In de New York Tines van 23 oktober 2009 een pleidooi voor holistische geneeskunde, en het toevoegen van acupunctuur aan het hedendaagse therapeutische arsenaal van dokters. Waar in Nederland de Kackadorisnominatie aan ziekenhuisdirecteuren die acupunctuur steunen wordt verleend, wordt in de VS juist de aandacht gevestigd op de positieve bijdrage van acupunctuur aan de gezondheidszorg.

Link

DvH


Scientists trial device to treat chemotherapy-related nausea

Trials to test acupressure wrist bands as a drug-free alternative for chemotherapy-related nausea are to take place at the University of Liverpool. More than 75% of patients undergoing chemotherapy experience nausea, which can impact negatively on their quality of life. Acupressure wrist bands can reduce the symptoms of travel sickness by applying force to the Nei Kuan pressure point on each wrist. The national study of more than 700 patients, at nine NHS cancer centres, will now measure the cost and clinical effectiveness of acupressure wrist bands in reducing and controlling chemotherapy-related nausea. Led by Professor Mari Lloyd-Williams, from the University’s Academic Palliative and Supportive Care Studies Group, the team will analyse a wide range of patients, diagnosed with different types of cancer and undergoing chemotherapy, in order to discover which patient groups would most benefit from the intervention. Professor Lloyd-Williams said: “Developments in anti-emetic drugs – used to combat nausea and vomiting – have decreased the symptoms suffered by chemotherapy patients but nausea remains a debilitating and poorly controlled symptom. “Patients rank nausea and vomiting amongst the most distressing side effects of chemotherapy. In some cases, poorly controlled symptoms can lead to patients choosing to stop potentially curative treatment. These symptoms can contribute towards a loss of social life, prevent people from working, and lead to anxiety and depression.

Lees verder


Acupuncture may hold promise for women with hormone disorder

Getting pregnant with her first child was difficult, but when Rebecca Killmeyer of Charlottesville, Va., experienced a miscarriage during her second pregnancy, she wasn't sure if she would ever have another baby. When she decided to enter a study testing the impact of acupuncture on women with polycystic ovary syndrome at the University of Virginia Health System, she came out with a miracle.

Lees verder


Electroacupuncture at PC6 may decrease frequency of transient lower esophageal sphincter relaxation

New research shows that electroacupuncture at PC6 may decrease the frequency of transient lower esophageal sphincter relaxation, which is the main mechanism underlying gastroesophageal reflux disease. This effect appears to act at the brain stem, and may be mediated through NO, CCK-A and mu-opioid receptors.

Lees verder


Acupuncture reduces pain, need for opioids after surgery

Using acupuncture before and during surgery significantly reduces the level of pain and the amount of potent painkillers needed by patients after the surgery is over, according to Duke University Medical Center anesthesiologists who combined data from 15 small randomized acupuncture clinical trials.

Lees verder


Acupuncture wristbands Ease Nausea with Cancer Treatment

Cancer patients who wore acupressure wristbands had much less nausea while receiving radiation treatment, making the bands a safe, low-cost addition to anti-nausea medication, according to a study in the Journal of Pain and Symptom Management by University of Rochester Medical Center researchers. Previous research has suggested that the placebo effect – essentially, an outcome related to your body that you expect to happen – might be why elastic wristbands reduce nausea. However, the findings of the latest study do not support that notion, even though researchers continue to believe in the mind’s powerful influence over symptoms. “We know the placebo effect exists, the problem is that we don’t know how to measure it very well,” said Joseph A. Roscoe, Ph.D., corresponding author and research associate professor at the James P. Wilmot Cancer Center at URMC. “In this study we attempted to manipulate the information we gave to patients, to see if their expectations about nausea could be changed. As it turned out, our information to change people’s expectations had no effect – but we still found that the wristbands reduce nausea symptoms.” The clinical trial enrolled 88 people divided into three groups. All had reported some degree of nausea after receiving at least two radiation treatments for any type of cancer. Although chemotherapy is more closely linked with producing nausea and vomiting, radiation to the intestinal tract can also cause nausea, Roscoe said.

Lees verder


For Women With PCOS, Acupuncture And Exercise May Bring Relief, Reduce Risks

Exercise and electro-acupuncture treatments can reduce sympathetic nerve activity in women with polycystic ovarian syndrome (PCOS), according to a new study. The finding is important because women with PCOS often have elevated sympathetic nerve activity, which plays a role in hyperinsulinemia, insulin resistance, obesity and cardiovascular disease The study also found that the electro-acupuncture treatments led to more regular menstrual cycles, reduced testosterone levels and reduced waist circumference. Exercise had no effect on the irregular or non-existent menstrual cycles that are common among women with PCOS, nor did it reduce waist circumference. However, exercise did lead to reductions in weight and body mass index. “The findings that low-frequency electro-acupuncture and exercise decrease sympathetic nerve activity in women with PCOS indicates a possible alternative non-pharmacologic approach to reduce cardiovascular risk in these patients,” said one of the researchers, Dr. Elisabet Stener-Victorin of the University of Gothenburg, Sweden. The findings regarding menstrual cycles and decrease in testosterone levels in the low-frequency electro-acupuncture are also of interest, according to the researcher. The study, “Low-frequency electro-acupuncture and physical exercise decrease high muscle sympathetic nerve activity in polycystic ovary syndrome” was conducted by Elisabet Stener-Victorin, Elizabeth Jedel, Per Olof Janson and Vrsa Bergmann Sverrisdottir, all of the Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, Sweden and the Karolinska Institute, Stockholm, Sweden. The study is in the online edition of the American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, published by The American Physiological Society.

Lees verder


Acupressure calms children before surgery

An acupressure treatment applied to children undergoing anesthesia noticeably lowers their anxiety levels and makes the stress of surgery more calming for them and their families, UC Irvine anesthesiologists have learned. According to Dr. Zeev Kain, anesthesiology and perioperative care chair, and his Yale University collaborator Dr. Shu-Ming Wang, this noninvasive, drug-free method is an effective, complementary anxiety-relief therapy for children during surgical preparation. Sedatives currently used before anesthesia can cause nausea and prolong sedation. “Anxiety in children before surgery is bad because of the emotional toll on the child and parents, and this anxiety can lead to prolonged recovery and the increased use of analgesics for postoperative pain,” said Kain, who led the acupressure study. “What’s great about the use of acupressure is that it costs very little and has no side effects.”

Lees verder


Acupuncture Eases Radiation-Induced Dry Mouth in Cancer Patients

Twice weekly acupuncture treatments relieve debilitating symptoms of xerostomia - severe dry mouth - among patients treated with radiation for head and neck cancer, researchers from The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center report in the current online issue of Head & Neck. Xerostomia develops after the salivary glands have been exposed to repeated doses of therapeutic radiation. People who have cancers of the head and neck typically receive large cumulative doses, rendering the salivary glands incapable of producing adequate saliva, said Mark S. Chambers, M.S., D.M.D., a professor in the Department of Dental Oncology. Saliva substitutes, lozenges and chewing gum bring only temporary relief, and the commonly prescribed medication, pilocarpine, has short-lived benefits and bothersome side effects of its own. "The quality of life in patients with radiation-induced xerostomia is profoundly impaired," said Chambers, the study's senior author. "Symptoms can include altered taste acuity, dental decay, infections of the tissues of the mouth, and difficulty with speaking, eating and swallowing. Conventional treatments have been less than optimal, providing short-term response at best." M. Kay Garcia, LAc, Dr.P.H., a clinical nurse specialist and acupuncturist in M. D. Anderson's Integrative Medicine Program and the study's first author, noted that patients with xerostomia may also develop nutritional deficits that can become irreversible.

Lees verder


Acupuncture treats pregnancy-related heartburn

A new study finds acupuncture helps alleviate indigestion and heartburn - complications commonly experienced in pregnant women.

Lees verder


Real and Simulated Acupuncture Appear More Effective Than Usual Care for Back Pain

Three types of acupuncture therapy—an individually tailored program, standard therapy and a simulation involving toothpicks at key acupuncture points—appear more effective than usual care for chronic low back pain, according to a report in the May 11 issue of Archives of Internal Medicine, one of the JAMA/Archives journals.Back pain costs Americans at least $37 billion annually, according to background information in the article. Many patients with this condition are unsatisfied with traditional medical care and seek help from complementary and alternative care providers, including acupuncturists. "Back pain is the leading reason for visits to licensed acupuncturists, and medical acupuncturists consider acupuncture an effective treatment for back pain," the authors write. Several recent studies have suggested that simulated acupuncture, or shallow needling on parts of the body not considered key acupuncture points, appear as effective as acupuncture involving penetrating the skin. To expand on these results, Daniel C. Cherkin, Ph.D., of Group Health Center for Health Studies, Seattle, and colleagues compared four different types of treatment in a randomized clinical trial involving 638 adults (average age 47) with chronic low back pain at Group Health in Seattle and Kaiser Permanente Northern California in Oakland. During the seven-week treatment period, 157 participants received 10 acupuncture treatments in a manner individually prescribed by a diagnostic acupuncturist; 158 underwent a standardized course of acupuncture treatments considered effective by experts for low back pain; 162 received 10 sessions of simulated acupuncture, in which practitioners used a toothpick inside of an acupuncture needle guide tube to mimic the insertion, stimulation and removal of needles; and 161 received usual care. Participants reported changes in their symptoms and in the amount of dysfunction caused by their back pain by phone after eight, 26 and 52 weeks. "Compared with usual care, individualized acupuncture, standardized acupuncture and simulated acupuncture had beneficial and persisting effects on chronic back pain," the authors write. At the eight-week follow-up, 60 percent of the participants receiving any type of acupuncture (individualized, standardized or simulated) experienced a clinically meaningful improvement in their level of functioning, compared with 39 percent of those receiving usual care. At the one-year follow-up, 59 percent to 65 percent of those in the acupuncture groups experienced an improvement in function compared with 50 percent of the usual care group.

Lees verder


Electroacupuncture protects acetylsalicylic acid-induced acute gastritis in rats

Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are widely used as anti-inflammatory and analgesic agents. However, they often cause gastrointestinal injury in gastric lesions by inhibiting COX (cyclooxygenase) and detailed mechanism remains unclear. Thus, effective strategies are required to protect the gastrointestinal mucosa. A research article to be published on February 28, 2009 in the World Journal of Gastroenterology addresses this question. The research team led by Dr. Choi from Korea Institute of Oriental Medicine investigated the protective effects of acupuncture against NSAID-induced ulceration in a rat model. In their study, 72 rats were randomly divided into three groups including control (administered with distilled water), ASA group (administered 100 mg/kg ASA) and EA group (administered EA + 100 mg/kg ASA). Each rat was fasted for 18 to 24hours before experimentation, and lesion scores, gastric acidity, cyclooxygenase (COX)-1 and -2 mRNA levels, and total nitric oxide (NO) concentration were measured. They found that the lesion scores of the EA group were significantly lower than those of the NSAID-induced ulceration group. Gastric acidity of NSAID-induced ulceration group and EA group was reduced as compared to the control group. COX-1 and -2 mRNA levels were significantly increased in the EA group as compared to the control and NSAID-induced ulceration group, and NO levels were also significantly increased in the EA group as compared to the NSAID-induced ulceration group.

Lees verder


Acupuncture relieves hot flushes in breast cancer patients taking tamoxifen

Acupuncture provides effective relief from hot flushes in women who are being treated with the anti-oestrogen tamoxifen following surgery for breast cancer, according to new research presented today (Friday) at the 6th European Breast Cancer Conference (EBCC-6) in Berlin. Mrs Jill Hervik, a physiotherapist and acupuncturist at the Vestfold Central Hospital (TÝnsberg, Norway), told a news briefing that breast cancer patients who received traditional Chinese acupuncture had a 50% reduction in hot flushes, both during the day and the night, and that this effect continued after the acupuncture ceased.

Lees verder


Acupuncture Reduces Side Effects of Breast Cancer Treatment As Much As Conventional Drug Therapy

Acupuncture is as effective and longer-lasting in managing the common debilitating side effects of hot flashes, night sweats, and excessive sweating (vasomotor symptoms) associated with breast cancer treatment and has no treatment side effects compared to conventional drug therapy, according to a first-of-its-kind study presented September 24, 2008, at the American Society for Therapeutic Radiology and Oncology’s 50th Annual Meeting in Boston. Findings also show there were additional benefits to acupuncture treatment for breast cancer patients, such as an increased sense of well being, more energy, and in some cases, a higher sex drive, that were not experienced in those patients who underwent drug treatment for their hot flashes. “Our study shows that physicians and patients have an additional therapy for something that affects the majority of breast cancer survivors and actually has benefits, as opposed to more side effects. The effect is more durable than a drug commonly used to treat these vasomotor symptoms and, ultimately, is more cost-effective for insurance companies,” Eleanor Walker, M.D., lead author of the study and a radiation oncologist at the Henry Ford Hospital Department of Radiation Oncology in Detroit, said.

Lees verder


Acupuncture treatment may be more effective than conventional therapy in treating lower back pain

Six months of acupuncture treatment appears to be more effective than conventional therapy in treating low back pain, according to a study in the Sept. 24 issue of Archives of Internal Medicine, one of the JAMA/Archives journals, although the study suggests that both sham acupuncture and traditional Chinese verum acupuncture appear to be effective in treating low back pain.

Lees verder


Acupuncture just as effective without needle puncture

Acupuncture works - but it works equally well with or without needle penetration. This conclusion can be drawn from a treatment study involving cancer patients suffering from nausea during radiotherapy. Anna Enblom, a physiotherapist and doctoral candidate at the Department of Medicine and Health Sciences at LinkŲping University and the VŚrdal Institute in Sweden, carried out four studies that are now being reported in her doctoral dissertation. The first study involved a group that received ordinary medical treatment for nausea, but not acupuncture. In that group only one quarter of the nauseous patients experienced any relief. The acupuncture study of 215 patients who were undergoing radiation treatment in the abdomen or pelvic region chose by lot one of these two acupuncture types. 109 received traditional acupuncture, with needles penetrating the skin in particular points. According to ancient Chinese tradition, the needle is twisted until a certain 'needle sensation' arises. The other 106 patients received a simulated acupuncture instead, with a telescopic, blunt placebo needle that merely touches the skin. The acupuncture was performed by physiotherapists two or three times a week throughout the five-week radiation period.

Lees verder


Medical acupuncture gaining acceptance by the US Air Force

Medical acupuncture, which is acupuncture performed by a licensed physician trained at a conventional medical school, is being used increasingly for pain control. Richard Niemtzow, MD, PhD, MPH, Editor-in-Chief of Medical Acupuncture, a peer-reviewed journal (www.liebertpub.com/acu) and the official journal of the American Academy of Medical Acupuncture, is at the forefront of these efforts in the military. The technique developed by Dr. Niemtzow has been so successful that the Air Force will begin teaching "Battlefield Acupuncture" to physicians deploying to Iraq and Afghanistan in early 2009. "Battlefield Acupuncture" can relieve severe pain lasting several days. Based on modern neurophysiological concepts, Niemtzow developed a variation of acupuncture that involves inserting very tiny semi-permanent needles into very specific acupoints in the skin on the ear to block pain signals from reaching the brain. This method can lessen the need for pain medications that may cause adverse or allergic reactions or addiction. "This is one of the fastest pain attenuators in existence," said Dr. Niemtzow, who is the Consultant for complementary and alternative medicine for the Surgeon General of the Air Force, and is affiliated with Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda. "The pain can be gone in five minutes."

Lees verder


Doctors, hospitals more accepting of acupuncture

Dr. Shyam Bhat, an internist and psychiatrist with Southern Illinois University School of Medicine who is medical director of integrative medicine at the Center for Living, said more and more physicians are accepting acupuncture as an alternative for patients who haven’t found relief for chronic pain and other long-term problems.

Lees verder


Acupuncture May Boost Pregnancy

It sounds far-fetched — sticking needles in women to help them become pregnant — but a scientific review suggests that acupuncture might improve the odds of conceiving if done right before or after embryos are placed in the womb.

Lees verder


Acupuncture pins down seasonal allergy relief

A growing number of allergy sufferers in the United States are turning to the ancient therapy of acupuncture to bring them relief from the sneezing, congestion and watery eyes that plague them.

Lees verder


 

 

 


View My Stats