Acupunctuur verbetert levenskwaliteit van borstkankerpatiënten die aromatase remmers gebruiken


Uit een studie blijkt dat acupunctuur vermoeidheid, angst en depressie helpt voorkomen bij patiënten die medicijnen gebruiken.

PHILADELPHIA - Het gebruik van elektro acupunctuur (EA) - een vorm van acupunctuur, waar een kleine elektrische stroom wordt doorgegeven tussen paren van acupunctuurnaalden - vermindert aanzienlijk vermoeidheid, angst en depressie binnen slechts acht weken bij patiënten met borstkanker in een vroeg stadium die pijn ervaren in de gewrichten door het gebruik van aromatase remmers (AI’s). De resultaten van deze gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania zijn deze week online gepubliceerd in het tijdschrift Cancer. Deze studie is het eerste bewijs van de werkzaamheid van EA voor zowel pijn als de andere vernoemde symptomen.

De resultaten bouwen voort op eerdere bevindingen gerapporteerd in november 2013, waaruit blijkt dat EA de pijn in de gewrichten bij ongeveer 50 procent van de borstkanker patiënten die AI’s namen kan verminderen - Al is de meest voorgeschreven medicatie om terugkeer van de ziekte bij postmenopauzale vrouwen met een vroeg stadium van hormoonreceptor positieve borstkanker te voorkomen. Ondanks hun doeltreffendheid leidt gewrichtspijn geassocieerd met het gebruik van AI vaak tot vermoeidheid, angst, depressie en slaapstoornissen wat deze patiënten soms aanzet tot voortijdige beëindiging van de kuur. Eerdere studies hebben aangetoond dat bijna de helft van de vrouwen hun aanbevolen Al-kuur niet afwerken en dat degenen die stoppen met het nemen van de geneesmiddelen of ze niet te nemen zoals voorgeschreven hebben een hogere kans hebben op overlijden.

"Aangezien veel patiënten tegelijkertijd pijn, vermoeidheid, angst en depressie ervaren, bieden onze resultaten een kans om patiënten te helpen bij een behandeling van meerdere symptomen," aldus hoofdauteur Jun Mao, MD MSCE, associate professor in de huisartsgeneeskunde en Community Health in Penn's Perelman School of Medicine, die het Integrative Oncology programma in het Abramson Cancer Center leidt. "We zien dagelijks patiënten die op zoek zijn naar manieren om een aantal van de bijwerkingen van hun behandeling te bestrijden. Belangrijk bij deze nieuwe resultaten is dat we nu een meer evidence-based behandeling kunnen bieden voor deze vrouwen."

In de acht weken durende studie evalueerden de onderzoekers de effecten op korte termijn en de veiligheid van EA voor AI-gerelateerde pijn in de gewrichten en andere bijwerkingen, in vergelijking met sham acupunctuur (SA - een niet-elektrische, placebo-acupunctuur waarbij de naalden niet echt in de huid gestoken worden) en de gebruikelijke zorg. De deelnemers aan de studie, die allen AI therapie volgden en pijn ervaarden in de gewrichten, werden willekeurig behandeld met EA, SA of ontvingen de gebruikelijke behandeling. Patiënt gerapporteerde ervaringen van vermoeidheid en psychische problemen, werden gemeten voorafgaand aan het onderzoek, en op gezette tijden gedurende de looptijd, met een extra opvolging van vier weken na de behandeling.

Vermoeidheid: In vergelijking met de gebruikelijke zorg ondervonden de patiënten die EA hadden gekregen een grotere vermindering van de vermoeidheid in week acht en het effect hield aan tot week 12. Gemiddeld meldden de patiënten een 2,0 punt vermindering van vermoeidheid op de Brief Fatigue Inventory, een instrument dat de ernst van vermoeidheid beoordeelt op een numerieke schaal variërend van 0-10.

Angst: In week 12 ervaarden patiënten met EA een significante verbetering in hun angstscore, terwijl de patiënten met SA dit niet ervaarden. De patiënten in de EA-groep rapporteerden gemiddeld een 2,2 punt vermindering van angst op de Hospital Anxiety en Depression Scale (HADS) in vergelijking met de groep die de gebruikelijke zorg ontving.

Depressie: Patiënten in beide EA en SA groepen ervaarden in week 8 een significante verbetering in HADS-depressie scores (respectievelijk 2,4 punten en 2,0 punten) in vergelijking met de groep met de gebruikelijke zorg. De effecten van beide EA en SA op depressie bleven behouden in week 12.

"Onze studie verschaft een nieuw inzicht in vermoeidheid, slaap en psychologische problemen bij patiënten met AI-gerelateerde gewrichtspijn. Belangrijker vonden we dat acupunctuur helpt deze symptomen te verminderen en de effecten gedurende ten minste vier weken na de behandeling aanhielden”, zei Mao. "Er is een kleine maar groeiende hoeveelheid literatuur waaruit blijkt dat acupunctuur effectief is voor de behandeling van pijn, vermoeidheid, angst en depressie. Echter studies met grotere steekproeven en langere opvolgingsperiodes zijn nodig om een diepere kennis te krijgen over deze behandeling in combinatie met de gebruikelijke zorg. "

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats