Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Eerste reeks studies over de werkingsmechanismen bij acupunctuur

Inzicht in de moleculaire onderbouwing van het succes van een oude Chinese therapie zou de aanvaardiging kunnen verhogen door de reguliere geneeskunde

WASHINGTON - Terwijl acupunctuur veel wordt gebruikt om chronische stress te behandelen zijn de actiemechanismen die leiden tot de gemelde voordelen voor de gezondheid niet duidelijk. In een reeks van studies aan de Georgetown University Medical Center (GUMC), demonstreren onderzoekers hoe acupunctuur significant de stresshormoon respons in een diermodel met chronische stress kan verminderen.

De meest recente studie is vandaag gepubliceerd in het aprilnummer van het Journal of Endocrinology.

"Veel beoefenaars van acupunctuur hebben opgemerkt dat deze oude praktijk stress vermindert bij hun patiënten, maar er is een gebrek aan biologische bewijs van hoe of waarom dit gebeurt", zegt de hoofdauteur van de studie, Ladan Eshkevari, PhD, een universitair hoofddocent van de verpleegkundigen aan de Georgetown University School of Nursing & Health Studies, een afdeling van het GUMC. "We beginnen te begrijpen wat er aan de hand is op het moleculair niveau en dat helpt de werking van acupunctuur te verklarenl."

Eshkevari, een fysioloog, verpleegkundige anesthesist en gecertificeerd acupuncturist, ontwierp een serie studies bij ratten om het effect van elektronische acupunctuur te testen op het niveau van proteïnen en hormonen uitgescheiden door de biologische paden die betrokken zijn bij stress respons.

Eshkevari gebruikte ratten omdat deze dieren vaak worden gebruikt om de biologische determinanten van stress te onderzoeken. Ze maten de reactie op stress bij blootstelling aan winterachtige temperaturen gedurende één uur per dag.

"Ik gebruikte elektroacupunctuur om ervoor te zorgen dat elk dier dezelfde behandelingsdosis kreeg," legt ze uit.

De plek voor de acupunctuurnaalden noemt "Zusanli" bekend om een ​​verscheidenheid van aandoeningen waaronder stress. Net als bij ratten ligt dat acupunctuurpunt voor de mens op het been onder de knie.

De studie maakte gebruik van vier groepen ratten voor een 10-daags experiment: een controlegroep die niet werd gestresseerd kreeg geen acupunctuur, een groep die werd gestresserd voor één uur per dag kreeg ook geen acupunctuur, een groep die werd gestresseerd ontving " sham "acupunctuur in de buurt van de staart, en de experimentele groep die werd gestresseerd kreeg acupunctuur op de Zusanli plek op het been.

De onderzoekers maten vervolgens de bloed hormoonspiegel afgescheiden door de hypothalamus hypofyse bijnier (HPA)-as, die de hypothalamus, de hypofyse en de bijnier omvat. De interacties tussen deze organen controleren reacties op stress en reguleren de spijsvertering, het immuunsysteem, stemming en emoties, seksualiteit en energieopslag en -verbruik.

Zij maten ook nieveau's van NPY, een peptide afgescheiden door het sympathisch zenuwstelsel bij knaagdieren en mensen. Dit systeem is betrokken bij de "vlucht of vecht" reactie bij acute stress, wat resulteert in vernauwing van de bloedstroom naar alle delen van het lichaam, behalve het hart, longen en hersenen (de organen meest nodig om te reageren op gevaar). Chronische stress kan echter leiden tot verhoogde bloeddruk en hartziekten.

"Wij vonden dat de elektronische acupunctuur de chronische, stress-geïnduceerde verhoging van de HPA-as hormonen en het NPY pad blokkeert," zegt Eshkevari. Zij voegde eraan toe dat de ratten die de sham electronische acupunctuur kregen een verhoging van de hormonen vertoonden vergelijkbaar met die van de gestresseerde dieren.

Eshkevari zegt dat dit onderzoek een aanvulling is op haar eerder gerapporteerd werk dat alleen gericht was op NPY. In deze studie vonden Eshkevari en haar team dat de NPY niveau's bij de experimentele groep waren verlaagd tot bijna het niveau van de controlegroep, terwijl de ratten die gestresseerd waren geweest en niet behandeld met Zusanli acupunctuur een hoge NPY hadden. (Experimental Biology and Medicine dec. 2011).

"Onsron groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal wijst op het beschermend effect van acupunctuur ten opzichte van de reactie op stress", vervolgt ze. Eshkevari zegt dat aanvullend onderzoek nodig is om na te gaan of acupunctuur effectief de hormoonspiegels verlaagt van de dieren blootgesteld aan de stress van lage temperaturen en of een dergelijke observatie kan waargenomen worden bij mensen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats