Teveel zittende activiteiten verhogen het risico op een beroerte

Volwassenen jonger dan 60 jaar wiens dagen gevuld zijn met veel zittende vrije tijd (waaronder het gebruik van de computer, tv of lezen) en weinig fysieke activiteit hebben een hoger risico op een beroerte dan mensen die meer fysiek actief zijn, volgens nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in Stroke, een tijdschrift van de American Stroke Association, een afdeling van de American Heart Association.

Volgens statistieken van de American Heart Association besteden Amerikaanse volwassenen gemiddeld 10,5 uur per dag aan media zoals smartphones, computers of televisiekijken, en brengen volwassenen van 50 tot 64 jaar de meeste tijd door van alle leeftijdsgroepen die verbonden zijn met media. Gegevens geven ook aan dat het aantal sterfgevallen als gevolg van een beroerte in 2010 is afgenomen bij volwassenen van 65 jaar en ouder. Het aantal overlijdens door een beroerte lijkt echter toe te nemen onder jongere volwassenen, in de leeftijd van 35 tot 64 jaar – een stijging van 14,7 op elke 100.000 volwassenen in 2010 tot 15,4 op 100.000 in 2016. Eerder onderzoek suggereert dat hoe meer tijd volwassenen zittend doorbrengen, hoe groter hun risico op hart- en vaatziekten, waaronder beroerte, en bijna 9 op de 10 beroertes kan worden toegeschreven aan beïnvloedbare risicofactoren zoals zittend gedrag.

“Sedentaire tijd neemt toe in de Verenigde Staten en Canada”, zei studieauteur Raed A. Joundi, MD, D.Phil., een beroerte-fellow in de afdeling klinische neurowetenschappen aan de Cumming School of Medicine aan de Universiteit van Calgary in Canada . “Sedentaire tijd is de duur van wakkere activiteiten die zittend of liggend worden gedaan. Vrije tijd sedentaire tijd is specifiek voor de sedentaire activiteiten die worden gedaan terwijl niet op het werk. Het is belangrijk om te begrijpen of een hoge hoeveelheid sedentaire tijd kan leiden tot een beroerte bij jonge individuen, aangezien een beroerte vroegtijdige sterfte kan veroorzaken of de functie en kwaliteit van leven aanzienlijk kan schaden.”

In deze studie beoordeelden onderzoekers gezondheids- en levensstijlinformatie voor 143.000 volwassenen zonder eerdere beroerte, hartaandoeningen of kanker die deelnamen aan de Canadian Community Health Survey in de jaren 2000, 2003, 2005, 2007-2012. Onderzoekers volgden de deelnemers gemiddeld 9,4 jaar (tot 31 december 2017) en identificeerden beroertes via koppelingen met ziekenhuisrecords.

Ze beoordeelden de hoeveelheid tijd die elke dag werd besteed aan vrijetijdsbesteding (uren besteed aan computer, lezen en tv kijken) en verdeelden deze in categorieën van minder dan vier uur per dag; vier tot minder dan zes uur per dag; zes tot minder dan acht uur per dag; en acht uur of meer per dag. Ze verdeelden fysieke activiteit ook in kwartielen, of vier gelijke categorieën, waarbij het laagste kwartiel het minst fysiek actief was en gelijk stond aan een wandeling van 10 minuten of minder per dag. “Een wandeling van 10 minuten of minder per dag is minder dan de helft van wat de richtlijnen voor lichamelijke activiteit van de American Heart Association aanbevelen”, zei Joundi.

De American Heart Association beveelt aan dat volwassenen minimaal 150 minuten of 2,5 uur matig intensief bewegen per week.