Tekort aan immunoglobuline A leidt tot darmontsteking bij muizen

Tokio, Japan – Hoewel onderzoekers al jaren weten dat immunoglobuline A (IgA) belangrijk is voor de darmgezondheid, is het onduidelijk gebleven welke rol het precies speelt bij het voorkomen van infectie en ziekte. Maar nu hebben onderzoekers uit Japan ontdekt dat het elimineren van IgA de balans van het darmecosysteem verstoort, waardoor het vatbaarder wordt voor ziekten.

In een studie die in mei online is gepubliceerd in Gut, hebben onderzoekers van de Tokyo Medical and Dental University (TMDU) onthuld dat IgA-tekort leidt tot een aanzienlijke ontsteking van het ileum, een specifiek deel van de dunne darm.

IgA is in grote hoeveelheden aanwezig in de dunne darm, waar het helpt het lichaam te beschermen tegen micro-organismen die mogelijk de darmwand kunnen passeren om ziektes te veroorzaken. Mensen die geen IgA produceren, hebben meer kans op het ontwikkelen van inflammatoire darmaandoeningen, allergieën of auto-immuunziekten, of op herhaalde infecties. Pogingen om het verband tussen IgA en ziekte in het laboratorium te onderzoeken, werden echter belemmerd door tegenstrijdige resultaten, waarbij sommige onderzoeken suggereren dat IgA niet belangrijk is voor de darmgezondheid, en andere concluderen dat het cruciaal is.

“We hebben geprobeerd deze schijnbare discrepantie op te lossen door een definitief muismodel van IgA-tekort te genereren”, zegt senior auteur van de studie Takahiro Adachi. “Om dit te doen, hebben we een geavanceerde gentechnologie gebruikt, CRISPR/Cas9 genaamd, om het gen dat voor IgA codeert te verwijderen.”

De onderzoekers analyseerden vervolgens de IgA-deficiënte muizen in detail om het effect op de darmgezondheid, ontsteking en de darmmicrobiota (de micro-organismen die in ons spijsverteringskanaal leven) te bepalen.

“De resultaten waren opvallend”, legt Adachi uit. “We ontdekten dat de IgA-deficiënte muizen een spontane ontsteking hadden in het ileale deel van de dunne darm, met verbeterde immuuncelactivering en de productie van pro-inflammatoire cytokines”. Bovendien was de darmmicrobiota bij deze muizen uit balans, vooral in het ileum.

“Onze bevindingen suggereren dat IgA een beschermende rol speelt in de darm door een gezonde balans van micro-organismen in de darm te behouden en pathologische ontstekingen te voorkomen”, zegt Adachi.

Aangezien IgA-deficiëntie een bekende risicofactor is voor inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zou dit nieuwe muismodel nuttig kunnen zijn voor het onderzoeken van deze inflammatoire aandoeningen in de toekomst. Volgens Takashi Nagaishi, hoofdauteur van het artikel, maakt de specifieke ontsteking die wordt waargenomen in het ileum van deze muizen, in plaats van in de dikke darm, dit bijzonder veelbelovend als een model van de ziekte van Crohn bij mensen.