Tandbioritme wordt geassocieerd met gewichtstoename bij adolescenten

Onderzoek onder leiding van Kent’s School of Anthropology and Conservation (SAC) heeft aanwijzingen gevonden voor een bioritme in menselijke melktanden dat wordt geassocieerd met gewichtstoename tijdens de adolescentie.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Dr. Patrick Mahoney in SAC ontdekte dat het bioritme in primaire melkmolaren (Retzius periodiciteit [RP]) gerelateerd is aan aspecten van fysieke ontwikkeling tijdens de vroege adolescentie. Een sneller tandbioritme produceerde kleinere winsten in gewicht en massa.

RP vormt zich door een circadiaans proces, dat optreedt met een herhalingsinterval dat kan worden gemeten met een resolutie van dagen. Het ritme heeft betrekking op de periode waarin tandglazuur wordt gevormd en is consistent in de blijvende kiezen van personen die geen tekenen van ontwikkelingsstress behouden. De menselijke modale RP heeft een cyclus van bijna zeven dagen, maar kan variëren van vijf tot twaalf dagen.

Uit het eerste onderzoek in zijn soort, gepubliceerd door Nature Communications Medicine, bleek dat adolescenten met een sneller bioritme (cyclus van vijf of zes dagen) minder wogen, het minste gewicht kregen en de kleinste verandering in hun body mass index hadden over een 14 -maanden vergeleken met die met een langzamer bioritme. Degenen met een langzaam bioritme (cyclus van zeven of acht dagen) produceerden de grootste gewichtstoename.

Tandhistologen weten al meer dan 100 jaar over het biologische ritme, maar de betekenis ervan voor lichaamsmassa en groei is onlangs naar voren gekomen in onderzoeken waarin zoogdiersoorten worden vergeleken. Onderzoek heeft zich nu gericht op de betekenis van het ritme voor mensen.

Een verrassende bevinding was dat deelnemers met langzamere bioritmen zes keer meer kans hadden op een zeer hoge body mass index. Snelle verandering in lichaamsgrootte is een natuurlijk gevolg van de adolescentie, maar overmatige gewichtstoename tijdens de puberteit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals obesitas op volwassen leeftijd.

Dr. Mahoney zei: ‘Dit onderzoek is een spannende eerste stap. De volgende stap is om te bepalen of de link die we hebben ontdekt zich uitstrekt tot gerelateerde nadelige gezondheidsresultaten voor volwassenen. Mogelijk bevatten melktanden deze informatie vele jaren voordat die resultaten zich bij volwassenen kunnen manifesteren.’

Dr. Gina McFarlane, een histoloog van het project (ook gevestigd in SAC), zei: ‘Onze bevindingen bieden een nieuwe weg om verbanden tussen kinderen met overgewicht en gezondheidsrisico’s voor volwassenen te onderzoeken. Melktanden worden van nature geëxfolieerd (uitvallen) tijdens de kinderjaren. Deze afgedankte tanden bevatten nauwkeurige informatie over een fundamenteel groeiritme waarvan we nu weten dat het de gewichtstoename van adolescenten volgt.’

Links

https://www.kent.ac.uk/

https://www.kent.ac.uk/anthropology-conservation

https://doi.org/10.1038/s43856-022-00164-x

https://www.kent.ac.uk/anthropology-conservation/people/548/mahoney-patrick