Steroïde ontstekingsremmers verhogen kans op diabetes en bloedstolsels

Kinderen die steroïden gebruiken hebben verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk, bloedstolsels

Rutgers-studie is de eerste die deze complicaties van orale steroïden bij een landelijke populatie van kinderen kwantificeert

Kinderen die orale steroïden gebruiken om astma of auto-immuunziekten te behandelen, hebben een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en bloedstolsels, aldus onderzoekers van Rutgers.

De studie, die werd gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology, onderzocht de gegevens van meer dan 933.000 Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 1 tot 18 jaar met of zonder auto-immuunziekten, zoals inflammatoire darmaandoeningen, juveniele artritis of psoriasis. Van degenen zonder auto-immuunziekte hadden ongeveer twee op de drie kinderen die steroïdenrecepten kregen, tekenen van astma.

“De percentages diabetes, hoge bloeddruk en bloedstolsels door orale steroïden zijn onderzocht bij grote populaties volwassenen. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat deze bevindingen anders kunnen zijn bij kinderen, die niet alleen de neiging hebben om steroïden anders te gebruiken dan volwassenen, maar ook hebben ook veel lagere basisrisico’s op het ontwikkelen van dezelfde cardiovasculaire en metabolische aandoeningen. Deze studie stelde ons in staat cijfers te geven over de associatie tussen orale steroïden en zeldzame, maar potentieel ernstige complicaties bij kinderen, “zei studie auteur Daniel Horton, een assistent-professor van kindergeneeskunde en epidemiologie aan de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die hoge doses steroïden kregen, deze complicaties veel vaker ondervonden dan kinderen die lage doses namen of die eerder steroïden hadden gebruikt. Van de onderzochte complicaties kwam hoge bloeddruk het meest voor bij behandeling met steroïden. Al deze complicaties kwamen vaker voor bij kinderen met auto-immuunziekten, onafhankelijk van het steroïde effect.

“Hoewel kinderen die hoge doses steroïden kregen een aanzienlijk hoger risico liepen op het ontwikkelen van diabetes, hoge bloeddruk of bloedstolsels dan kinderen die deze geneesmiddelen niet gebruikten, waren de absolute risico’s van deze complicaties nog steeds klein. De overgrote meerderheid van de kinderen die korte kuren met steroïden voor aandoeningen zoals astma zullen deze complicaties bijvoorbeeld niet ervaren, “zei Horton.

Persbericht : rutgers.edu