Steroïde medicijnen verhogen risico’s bij COVID-19

Personen die regelmatig een klasse van steroïde hormonen, glucocorticoïden genaamd, gebruiken voor aandoeningen zoals astma, allergieën en artritis, kunnen mogelijk geen normale stressreactie opbouwen en lopen een hoog risico als ze zijn geïnfecteerd met het virus dat COVID-19 veroorzaakt , volgens een nieuw redactioneel artikel gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism van de Endocrine Society.

Glucocorticoïden zijn een klasse van medicijnen die worden gebruikt om verschillende ontstekingsaandoeningen te behandelen en die via veel verschillende routes worden toegediend, waaronder tabletten, actuele crèmes en geïnhaleerde medicijnen. Patiënten die deze medicijnen gebruiken, zijn mogelijk gevoeliger voor COVID-19 als gevolg van de medicatie die het immuunsysteem onderdrukt. Ze kunnen ook een ernstigere ziekte ervaren als ze eenmaal zijn geïnfecteerd, omdat deze medicijnen hun eigen steroïde respons op infectie onderdrukken. Injecteerbare aanvullende glucocorticoïdtherapie in deze setting kan het risico op mogelijk fataal bijnierfalen omkeren en moet in elk geval worden overwogen.

Personen met bekende primaire bijnierinsufficiëntie, ook bekend als de ziekte van Addison, en secundaire bijnierinsufficiëntie die optreden bij hypopituïtarisme, moeten ook extra voorzorgsmaatregelen nemen. Als patiënten symptomen ontwikkelen zoals een droge, continue hoest en koorts, moeten ze hun orale dosis glucocorticoïden onmiddellijk verdubbelen en dit blijven doen totdat de koorts is verdwenen. Ook zij zullen injecteerbare glucocorticoïde therapie nodig hebben als hun toestand verslechtert.