Slechts één keer vapen verhoogt al het oxidatieve stressniveau bij niet-rokers

Het risico dat zowel tabak als elektronische sigaretten kunnen vormen voor de gezondheid van gewone rokers is goed gedocumenteerd, maar een nieuwe UCLA-studie illustreert hoe snel vapen de cellen van zelfs gezonde jongere niet-rokers kan aantasten.

De bevindingen, vandaag gepubliceerd in JAMA Pediatrics, tonen aan dat een enkele vaping-sessie van 30 minuten de cellulaire oxidatieve stress aanzienlijk kan verhogen, die optreedt wanneer het lichaam een ​​onbalans heeft tussen vrije radicalen – moleculen die schade aan cellen kunnen veroorzaken – en antioxidanten, die vechten vrije radicalen.

“In de loop van de tijd kan deze onbalans een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van bepaalde ziekten, waaronder cardiovasculaire, long- en neurologische ziekten, evenals kanker”, zei de hoofdauteur van de studie, Dr. Holly Middlekauff, een professor in cardiologie en fysiologie aan de David Geffen School of Medicine aan de UCLA.

E-sigaretten, apparaten die nicotine afgeven met smaakstoffen en andere chemicaliën in een damp in plaats van rook, worden door velen gezien als een veiliger alternatief voor gewone sigaretten, maar onderzoek door Middlekauff en anderen heeft aangetoond dat vapen gepaard gaat met een aantal nadelige veranderingen in het lichaam die toekomstige gezondheidsproblemen kunnen voorspellen.

Voor de huidige studie werden 32 mannelijke en vrouwelijke studiedeelnemers, die in leeftijd varieerden van 21 tot 33, verdeeld in drie groepen: 11 niet-rokers, negen regelmatige rokers van tabakssigaretten en 12 regelmatige rokers van e-sigaretten. Middlekauff en haar collega’s verzamelden immuuncellen van elk individu voor en na een dampsessie van een half uur om veranderingen in oxidatieve stress tussen de groepen te meten en te vergelijken.

De onderzoekers voerden hetzelfde proces uit tijdens een controlesessie waarin deelnemers 30 minuten “sham-vaping” of puffend op een leeg rietje doorbrachten. Ze ontdekten dat bij niet-rokers de oxidatieve stress na de dampsessie twee tot vier keer hoger was dan ervoor. Dezelfde blootstelling van 30 minuten leidde niet tot een toename van oxidatieve stress bij de reguliere rokers van sigaretten en e-sigaretten, merkten de onderzoekers op, hoogstwaarschijnlijk omdat hun basisniveau van oxidatieve stress al verhoogd was.

“We waren verrast door de ernst van het effect dat één dampsessie kan hebben op gezonde jonge mensen,” zei Middlekauff. “Deze korte vape-sessie was niet anders dan wat ze op een feest zouden kunnen ervaren, maar de effecten waren dramatisch.”

De resultaten zijn bijzonder verontrustend, zeggen de onderzoekers, omdat de populariteit van vapen blijft toenemen, vooral onder tieners en jonge volwassenen. Volgens een onderzoek uit 2020 meldde bijna 1 op de 3 middelbare scholieren dat ze de afgelopen maand een e-sigaret hadden gebruikt.

Er moet nog meer worden begrepen over wat precies de veranderingen in oxidatieve stressniveaus veroorzaakt – of het nu de nicotine- of niet-nicotine-elementen in e-sigaretten zijn – zeggen de onderzoekers. Middlekauff en haar team zullen deze vraag in toekomstig onderzoek blijven onderzoeken.

“Hoewel er een perceptie is dat e-sigaretten veiliger zijn dan tabakssigaretten, laten deze bevindingen duidelijk en definitief zien dat er geen veilig niveau van vapen is”, zei Middlekauff. “De resultaten zijn duidelijk, ondubbelzinnig en zorgwekkend.”