Schimmels in de darmen beïnvloeden je gezondheid

De schimmel Candida albicans leeft in de darmen en verergert onder bepaalde omstandigheden gastro-intestinale aandoeningen.

De rol van bacteriën in de darmgezondheid heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Maar nieuw onderzoek onder leiding van wetenschappers van de University of Utah Health toont aan dat schimmels – een ander micro-organisme dat in ons leeft – even belangrijk kunnen zijn bij gezondheid en ziekte.

Schimmels gedijen goed in de gezonde darm, maar ze kunnen ook darmbeschadiging veroorzaken die kan bijdragen aan inflammatoire darmaandoeningen (IBD), blijkt uit de studie die op 14 juli in Nature is gepubliceerd. Experimenten met muizen laten zien dat het immuunsysteem normaal gesproken schimmels onder controle houdt , gericht op de microbe wanneer deze overschakelt naar een toestand die schade kan veroorzaken. Wanneer het systeem uit balans is, is de kans groter dat ziekte optreedt.

“Schimmels zijn volledig onderbelicht, deels omdat ze enorm in de minderheid zijn door bacteriën”, zegt June Round, Ph.D., hoogleraar pathologie aan U of U Health en senior auteur van het onderzoek. Nieuwe tools en technologieën beginnen onderzoeken zoals deze mogelijk te maken, voegt Round toe, die ook onderzoeker is van het Huntsman Cancer Institute. “Dit werk voegt een belangrijk stuk toe aan het grotere geheel.”

Deze inzichten openen nieuwe wegen voor het ontwikkelen van therapieën om de darmgezondheid te verbeteren. De studie toont proof of concept dat vaccins ooit kunnen worden gebruikt om gastro-intestinale aandoeningen te beteugelen door natuurlijke immuunresponsen te versterken die een gezond evenwicht tussen schimmels en andere darmmicrobiota stimuleren.

Links
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03722-w

https://medicine.utah.edu/faculty/mddetail.php?facultyID=u0770831