Schermtijd op jonge leeftijd vormt gevaar voor activiteit kleuters

Volgens een studie gepubliceerd in The Lancet Child and Adolescent Health Journal zijn kinderen van twee tot drie jaar, die meer dan drie uur per dag op een scherm kijken zoals tablets en televisie, minder actief dan hun lotgenootjes die slechts een uur of minder per dag voor een scherm zitten.

De studie, waarbij meer dan 500 kinderen uit Singapore betrokken waren, suggereert dat naleving van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de schermtijd te beperken tot één uur per dag of minder bij kinderen van twee tot vijf jaar, een gezonder gedrag op latere leeftijd bevordert.

Schermweergave komt steeds vaker voor, maar buitensporige schermtijd tijdens de kindertijd wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder verhoogd risico op obesitas en verminderde cognitieve ontwikkeling.

Schermweergave kan de gezondheid beïnvloeden door de tijd te vervangen die anders zou worden besteed aan het doen van iets anders, zoals fysieke activiteit en slaap. Inspanningen om dit te onderzoeken hebben gemengde resultaten opgeleverd,met de meeste studies gericht op schoolgaande kinderen en adolescenten.

Het nieuwste onderzoek is het eerste naar de effecten van schermgebruik op vroege leeftijd op de dagelijkse activiteit van kleuters.

Universitair hoofddocent Falk Müller-Riemenschneider, van de Saw Swee Hock van Public Health, National University of Singapore, zei: “We hebben geprobeerd te bepalen of kijkgewoonten op het scherm op de leeftijd van twee tot drie invloed heeft op hoe kinderen hun tijd doorbrengen op vijfjarige leeftijd. In het bijzonder waren we geïnteresseerd of schermtijd slaappatronen en activiteitenniveaus later beïnvloedt.”

Ouders werd gevraagd om aan te geven hoeveel tijd hun kinderen gemiddeld doorbrachten met bekijken of spelen van videogames op tv, met behulp van een computer of met behulp van een mobiel apparaat, zoals een mobiele telefoon of tablet. Deze schermgewoonten werden opgenomen toen de kinderen twee jaar oud waren en opnieuw op de leeftijd van drie.  Het gemiddelde van de twee opnames werd in de analyse gebruikt. Op vijfjarige leeftijd droegen de kinderen gedurende zeven dagen continu een activity tracker om hun slaap, zittend gedrag, lichte fysieke activiteit, en matige tot krachtige lichamelijke activiteit te volgen.

Kinderen in de studie besteedden gemiddeld 2,5 uur per dag aan het kijken naar schermen op de leeftijd van twee tot drie. Televisie was het meest gebruikt apparaat en werd geassocieerd met de langste kijktijd. Slechts een klein aandeel van de kinderen in de studie voldeed aan de WHO-aanbevelingen van één uur of mindere kijktijd per dag.

Uit de bevindingen bleek dat kinderen die drie of meer uren per dag voor een scherm hadden gezeten op de leeftijd van twee tot drie op vijfjarige leeftijd gemiddeld per dag 40 minuten meer tijd besteedden aan zitten dan degenen die minder dan een uur per dag aan het bekijken van schermen hadden besteed. Zo’n hoger schermgebruik tijdens de kindertijd werd geassocieerd met ongeveer 30 minuten minder lichte activiteit per dag en ongeveer 10 minuten minder matige tot krachtige activiteit. Vergelijkbare effecten werden waargenomen ongeacht het schermtype. Hogere schermtijd tijdens de vroege kindertijd leek geen effect te hebben op slaapgewoonten op vijfjarige leeftijd.

Vertaling: Andre Teirlinck