Roken van ouders kan risico kinderen op reumatoïde artritis verhogen

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology koppelt roken door ouders aan een verhoogd risico op reumatoïde artritis bij kinderen als ze volwassen zijn.

Van de 90.923 deelnemers aan de Nurses’ Health Study II (waaronder vrouwelijke geregistreerde verpleegkundigen van 25-42 jaar in 1989), ontwikkelden 532 reumatoïde artritis gedurende een mediane follow-up van 27,7 jaar. Roken door ouders wanneer de deelnemers kinderen waren, was geassocieerd met een 75% hoger risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis, zelfs na controle op persoonlijk roken wanneer de deelnemers volwassen waren. Dit risico was zelfs nog groter bij deelnemers die als volwassenen gingen roken.

“Deze resultaten suggereren dat blootstelling aan inhalatiemiddelen op jonge leeftijd, zoals passief roken, individuen vatbaar kan maken voor het ontwikkelen van reumatoïde artritis later in het leven”, zegt senior auteur Jeffrey A. Sparks, MD, MMSc, ​​van Brigham and Women’s Hospital.

“We gebruikten geavanceerde statistische methoden waarmee we de potentiële directe schade van passief roken in het vroege leven op het risico op reumatoïde artritis konden ontcijferen, terwijl we ook rekening hielden met factoren die zich tijdens de volwassenheid voordoen”, voegde hoofdauteur Kazuki Yoshida, MD, ScD eraan toe.

Persbericht Wiley