Relatie obesitas en toename leververvetting bij jonge volwassenen

Een op de vijf jonge mensen heeft een leververvetting (steatose), en een op de 40 heeft al leverbeschadiging (fibrose) ontwikkeld, zo blijkt uit onderzoek dat deze week is gepubliceerd. De studie, gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology, is de eerste poging om de prevalentie van leververvetting en fibrose bij jonge gezonde volwassenen in het VK te bepalen.

Vette leverziekte is een aandoening waarbij vetten zich ophopen in de cellen van de lever. Het is grotendeels opgesplitst in niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), die meestal wordt gezien bij mensen met overgewicht of obesitas, en aan alcohol gerelateerde leververvetting, die wordt geassocieerd met schadelijke niveaus van drinken. Als ze niet worden behandeld, kunnen beide leiden tot fibrose (littekens van de lever) en in ernstige gevallen uiteindelijk levercirrose, wat onomkeerbaar is. Wereldwijd treft NAFLD ongeveer een kwart van de volwassenen in ontwikkelde landen.

Het onderzoek, uitgevoerd door Dr. Kushala Abeysekera en onderzoekers van de Universiteit van Bristol, keek naar gegevens verzameld van 4.021 deelnemers aan het onderzoek Kinderen van de jaren 90, ook bekend als Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). Gevestigd in Bristol, werden deelnemers van het gezondheidsonderzoek – die eerder waren beoordeeld op NAFLD als tieners met behulp van echografie – uitgenodigd voor beoordeling met behulp van transiënte elastografie met FibroScan als onderdeel van de Focus @ 24-kliniek.

Onderzoekers keken eerst naar die deelnemers die geen schadelijk alcoholgebruik meldden en ontdekten dat een op de vijf niet-alcoholische leververvetting had. Bij het verbreden van de gegevens tot alle deelnemers, ontdekten ze opnieuw dat meer dan 20 procent tekenen van leververvetting vertoonde en één op de 40 al fibrose had ontwikkeld, met die deelnemers die zowel leververvetting als schadelijk alcoholgebruik hadden met het grootste risico op leverlittekens. Ter vergelijking: op 17-jarige leeftijd had 2,5 procent van de deelnemers matige tot ernstige niveaus van leververvetting, terwijl dit aantal op 24-jarige leeftijd was toegenomen tot 13 procent.

Dr. Abeysekera, eredocent aan de Bristol Medical School: Population Health Sciences, legt uit: “Gegevens over kinderen van de jaren 90 hebben het potentiële belang van levergezondheid bij jonge volwassenen benadrukt. Deze leeftijdsgroep blijft een blinde vlek voor clinici, omdat ze doorgaans worden beschouwd een ‘gezonde’ leeftijdsgroep die zelden wordt bestudeerd. Als de obesitas-epidemie en de cultuur van alcoholmisbruik niet landelijk worden aangepakt, zien we mogelijk steeds meer patiënten die zich presenteren met een leverziekte in het eindstadium en op eerdere leeftijden.

“Het is belangrijk op te merken dat hoewel we hebben vastgesteld dat 20 procent van het cohort vette lever had – slechts een klein percentage van de individuen cirrose zal ontwikkelen (onomkeerbare leverlittekens), en de overgrote meerderheid van de deelnemers zou in orde moeten zijn als ze beheren hun dieet en oefenen op de juiste manier. ”

De volgende stappen zullen zijn om nader te bekijken hoe omgevings- en genetische factoren ertoe kunnen leiden dat personen eerder in hun leven niet-alcoholische leververvetting ontwikkelen.

Paper

Prevalence of steatosis and fibrosis in young adults in the UK: a population-based study‘ by Kushala W M Abeysekera, Gwen S Fernandes, Gemma Hammerton, Andrew J Portal, Fiona H Gordon, Jon Heron, Matthew Hickman in The Lancet Gastroenterology & Hepatology