Relatie darmmicrobioom premature baby en groeiachterstand

Hoe abnormaler het microbioom bij NICU-baby’s, des te waarschijnlijker ze een groeiachterstand zullen ervaren, zelfs op 4-jarige leeftijd. Terwijl de groeiverstoring van premature baby’s bekend is, werd de rol van de microflora hierop nog niet onderzocht. De effecten van het darm microbioom op deze groeiverstoring werden nu pas onthuld op de World of Microbiome Conference in Milaan, Italië, na een vijf jaar durende studie van $ 2,7 miljoen gefinancierd door het National Institute of Nursing Research.

Het team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Zuid-Florida (USF) onderzocht 78 baby’s geboren met een gewicht van minder dan drie pond. Hoofdauteur Maureen Groer, PhD, RN, hoogleraar verpleegkunde en interne geneeskunde aanUSF, testte wekelijks de ontlastingsmonsters gedurende hun eerste zes weken in de NICU. Ze ontdekte dat ze allemaal een extreem abnormaal microbioom ontwikkelden, bekend als dysbiose, die vroege en latere gezondheid kan beïnvloeden. Dysbiose werd geassocieerd met de groeiachterstand die veel van deze baby’s ervaren.

De meeste premature baby’s blijven enkele maanden in de NICU en worden geboren met bijbehorende ziekten en aandoeningen terwijl zij in het ziekenhuis stressvolle invasieve procedures ondergaan, meerdere antibiotica ontvangen en vaak poedermelk i.p.v. moedermelk die goede bacteriën aanvoert naar het kind.

“Deze baby’s hebben bij het op de wereld komen al grote stress ervaren in de baarmoeder,” zei Groer. “Terwijl ze misschien een moeilijke zwangerschap hebben overleefd, worden ze onderworpen aan veel noodzakelijke interventies die een rol spelen bij dysbiose.”

Onderzoekers volgden 24 kinderen tegen de tijd dat ze zich omdraaiden, twee jaar oud en opnieuw toen ze vier werden wat bestond uit het meten van hun gezondheid, groei en ontwikkeling tijdens huisbezoeken. Groer rapporteerde opmerkelijke verbeteringen in hun microbioom. Ze schrijft dat toe aan het regelmatig eten en het leven buiten een ziekenhuisomgeving. Echter, gebaseerd op de wereld gezondheidsgroei normen voor kinderen, vond ze dat op vierjarige leeftijd dezelfde kinderen te klein waren voor hun leeftijd en te zwaar voor hun lengte, waardoor later gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan.

Groer suggereert dat er nieuwe interventieopties worden gecreëerd bij NICU-baby’s, zoals speciale probiotica. Ze hoopt dat dit een hulp kan zijn bij het behandelen van een vroege diagnose en behandeling van chronische darmziekte, auto-immuunziekte en allergieën. Groer en haar collega’s onderzoeken momenteel de invloed van het NICU-microbioom in de darmen op de neurologische ontwikkeling en het gedrag van kinderen.

Vertaling: Andre Teirlinck

November 2019