Dagelijkse blootstelling aan blauw licht kan veroudering versnellen

Langdurige blootstelling aan blauw licht, zoals dat wat komt van je telefoon, computer en huishoudelijke voorzieningen, kan invloed hebben op je levensduur, zelfs als het niet in je ogen schijnt. Nieuw onderzoek aan de Oregon State University suggereert dat de blauwe golflengten, geproduceerd door licht uitstralende diodes, zowel hersencellen als het netvlies aantasten.

De studie, vandaag gepubliceerd in Aging and Mechanisms of Disease, omvatte een veelgebruikt organisme, Drosophila melanogaster, het algemene fruitvliegje, een belangrijk model-organisme, vanwege de cellulaire en ontwikkelingsmechanismes die het deelt met andere dieren en met mensen.

Jaga Giebultowicz, onderzoeker aan het OSU College of Science, die de biologische klok bestudeert, leidde een onderzoekssamenwerking die onderzocht hoe fruitvliegen reageerden op dagelijks 12 uur blootstelling aan blauw LED-licht–gelijk aan de overheersende blauwe golflengten in apparatuur zoals telefoons en tablets– en ontdekte dat het licht veroudering versnelde.

Vliegen die onderworpen werden aan dagelijkse cycli van 12 uur licht en 12 uur duisternis, leefden korter dan vliegen die in totale duisternis gehouden werden, of dan diegene die in licht gehouden werden waar de blauwe golflengten uitgefilterd waren.

De vliegen die blootgesteld werden aan blauw licht, vertoonden schade aan hun netvliescellen en hersenneuronen en toonden een verzwakte voortbeweging—de vliegen hun vermogen om tegen de wand van hun verblijf op te klimmen, een veelvoorkomend gedrag, was verdwenen.

Sommigen van de vliegen in het experiment waren mutanten die geen ogen ontwikkelen, en zelfs deze ‘oogloze’ vliegen toonden hersenschade en verslechtering in beweging, hetgeen suggereert dat de vliegen het licht niet hoefden te zien om er schade van te ondervinden.

“Het feit dat het licht de veroudering versnelde bij de vliegen was eerst erg verrassend voor ons” aldus Giebultowicz, professor integratieve biologie. “We hebben de expressie van sommige genen bij oude vliegen gemeten, en ontdekten dat stressreactie beschermende genen tot expressie kwamen als de vliegen in het licht gehouden werden.

Onze hypothese was, dat licht die genen reguleerde. Vervolgens stelden we de vraag; ‘wat is het in het licht, dat schadelijk voor ze is?’, en keken we naar het spectrum van licht. Het was overduidelijk dat hoewel licht zonder blauw hun levensduur enigszins verkortte, blauw licht alleen hun levensduur zeer dramatisch verkortte.”

Natuurlijk licht, merkt Giebultowicz op, is cruciaal voor het circadiaan ritme van het lichaam—de cyclus van 24 uur psychologische processen, zoals hersengolfactiviteit, hormoonproductie en cel regeneratie, die belangrijke factoren zijn in voedings- en slaappatronen.

“Maar er is bewijs dat suggereert dat toegenomen blootstelling aan kunstlicht een risicofactor is voor slaap- en circadiaan ritme verstoringen”, zegt Giebultowicz. “En met het overheersende gebruik van LED verlichting en beeldschermen van apparatuur, worden mensen blootgesteld aan toegenomen hoeveelheden licht in het blauwe spectrum aangezien algemeen gebruikte LED’s een groot deel blauw licht uitstralen.

Maar deze technologie, LED-verlichting, wordt zelfs in de meeste ontwikkelde landen nog niet lang genoeg gebruikt om te weten wat de effecten zijn gedurende een heel leven.” Giebultowicz geeft aan dat de vliegen, wanneer de keus gegeven, blauw licht vermijden. “We gaan testen of dezelfde signalen die hen er toe zetten om blauw licht te ontvluchten, ook betrokken zijn bij de levensduur”. Eileen Chow, faculteit onderzoeksassistent in Giebultowicz’s lab en co-hoofdauteur van de studie merkt op dat voortgang bij zowel technologie als geneeskunde kan samengaan om de schadelijke effecten van licht aan te pakken, als dit onderzoek uiteindelijk van toepassing is op mensen.

“De levensduur van mensen is enorm toegenomen de laatste eeuw sinds we manieren hebben gevonden om ziektes te behandelen, en tegelijkertijd brengen we meer en meer tijd door in kunstlicht” zegt Chow. “Terwijl de wetenschap kijkt naar manieren om mensen te helpen gezonder oud te worden, zou het ontwerpen van een gezonder spectrum aan licht een mogelijkheid kunnen zijn, niet alleen met betrekking tot een betere slaap, maar ook met betrekking tot de totale gezondheid.”

In de tussentijd, zijn er een paar dingen die mensen kunnen doen om zichzelf te helpen, zonder meteen uren in het donker te hoeven zitten, zeggen de onderzoekers. Brillen met een amber lens filteren het blauwe licht en beschermen je netvlies. En telefoons, laptops en andere apparatuur kunnen worden ingesteld om blauw licht te blokkeren.

“In de toekomst, zijn er misschien telefoons die automatisch hun display aanpassen op basis van de lengte van het gebruik dat de telefoon waarneemt”, zegt hoofdauteur Trevor Nash, 2019 OSU Honors College afgestudeerd, die eerstejaars ‘onder-afgestudeerd’ was, toen het onderzoek begon. “Zo’n telefoon is misschien moeilijk te maken, maar het zou waarschijnlijk een grote impact op gezondheid hebben”.

Vertaling: Arnoud

November 2019