Relatie chronische hoest en pijnklachten

Langdurige of chronische hoest is een hoest die langer dan 8 weken aanhoudt. Het is een veel voorkomende medische aandoening die ongeveer 1 op de 10 mensen wereldwijd treft. Er zijn echter beperkte behandelingsopties beschikbaar. Er is nieuw bewijs dat deze langdurige aandoening gelijkenissen kan vertonen met langdurige of chronische pijn.

Hoewel dit twee verschillende aandoeningen zijn, kunnen ze een vergelijkbare oorsprong of triggers in het lichaam hebben of worden veroorzaakt door vergelijkbare risicofactoren. Een nieuwe studie onderzocht de overeenkomsten tussen de twee aandoeningen in een groep van middelbare leeftijd en ouderen in Nederland. Waar heeft de studie naar gekeken? De onderzoekers gebruikten gegevens van een groot onderzoek, waarin informatie werd verzameld van mensen met vergelijkbare kenmerken.

Informatie wordt om de 4-5 jaar verzameld door middel van enquêtes en medische tests. Wat laten de resultaten zien? Van de 7.141 mensen die in deze studie waren opgenomen, meldden 3.888 mensen chronische pijn. De belangrijkste bevindingen waren: 4,4% ervoer dagelijks chronische pijn en chronische hoest. Het kwam vaker voor dat vrouwen dagelijks chronische pijn en chronische hoest ervoeren. Hoest kwam vaker voor bij mensen met regelmatige chronische pijn in vergelijking met mensen zonder. Mensen met chronische hoest hadden een hoger risico op het ontwikkelen van chronische pijn.

Waarom is dit belangrijk? De onderzoekers concluderen dat chronische hoest en chronische pijn met elkaar in verband staan. Beide hebben een mogelijke invloed op de ontwikkeling van de andere aandoening. Dit suggereert dat beide aandoeningen ook kunnen worden veroorzaakt door vergelijkbare risicofactoren of vergelijkbare triggers in het lichaam hebben. Deze bevinding is nuttig voor zorgprofessionals bij het beoordelen van mensen die mogelijk een of beide aandoeningen hebben.

Vertaling: Pieter Tau