Relatie ADHD en suikerrijke en ongezonde voeding

Er is een verband tussen ADHD en voedingsgewoonten. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Örebro-onderzoekers, gepubliceerd in het American Journal of Medical Genetics. “We zien een verband tussen ADHD en een hogere inname van suiker en verzadigde vetten, maar een lagere inname van groenten en fruit”, zegt Lin Li, promovendus aan de Örebro University. Co-auteur van de studie is professor Henrik Larsson.

Bijna 18.000 tweelingen in de leeftijd van 20-47 jaar werden via de Zweedse Twin Registry in het onderzoek opgenomen. Ze hebben een vragenlijst ingevuld over leefstijl en gezondheid. Onderzoekers ontdekten dat zowel onoplettendheid als hyperactiviteit / impulsiviteit verband houden met voedingsgewoonten, deze bevindingen bleven stabiel over leeftijd, geslacht en sociaal-ecologische status. Door het unieke en grote volwassen tweelingmonster te gebruiken, ontdekte deze studie voor de eerste keer dat de twee erfelijke eigenschappen mogelijk enkele genen delen.

“We onderzoeken voedingsgewoonten en ADHD om beter te begrijpen waarom er een verband is. Een beter begrip kan ons helpen verklaren waarom mensen met ADHD een verhoogd risico lopen op verschillende somatische ziekten, zoals obesitas. Het kan ook nieuwe hypotheses opleveren voor genetisch onderzoek en behandelingsalternatieven ”, zegt Henrik Larsson.

“De gepubliceerde studie is de allereerste stap om een ​​duidelijk beeld te krijgen van hoe ADHD associeert met voedingsgewoonten, we kunnen niet zeggen dat dit een oorzakelijk verband is, maar de genetische verbindingen van de twee eigenschappen kunnen bewijs en ondersteuning bieden voor toekomstige experimentele en moleculair onderzoek ”, zegt Lin Li.

Geschat wordt dat ongeveer 5 procent van de kinderen en 2,5 procent van de volwassen bevolking ADHD heeft, waarvan ongeveer 70 procent wordt veroorzaakt door genetische factoren. De mechanismen achter ADHD blijven onduidelijk, waardoor het moeilijk is om een ​​diagnose te stellen en te behandelen.

Bijdragen aan het onderzoek zijn onderzoekers van Karolinska Institutet en Mälardalen University, evenals uit Noorwegen en Nederland.

Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksproject Effecten van voeding en levensstijl op impulsief, compulsief en externaliserend gedrag, gefinancierd door de EU en Horizon 2020.

Links

https://www.oru.se/english/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ajmg.b.32825