Refluxmedicijnen vergroten kans op diabetes 2

Regelmatig gebruik van zure refluxmedicijnen, bekend als protonpompremmers, of kortweg PPI’s, verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, vindt onderzoek dat online is gepubliceerd in het tijdschrift Gut.

En hoe langer deze medicijnen worden ingenomen, hoe groter het risico lijkt te zijn, zo blijkt uit de bevindingen, wat de onderzoekers ertoe aanzet te adviseren dat mensen die deze medicijnen gedurende 2 of meer jaar gebruiken, regelmatig hun bloedglucose moeten laten controleren op diabetes.

PPI’s worden gebruikt om zure reflux, maagzweren en indigestie te behandelen. Ze behoren tot de top 10 van meest gebruikte medicijnen wereldwijd. Langdurig gebruik is in verband gebracht met een verhoogd risico op botbreuken, chronische nieraandoeningen, darminfecties en maagkanker.

In 2014 bedroeg de wereldwijde prevalentie van diabetes type 2 8,5%, en de onderzoekers wilden weten of het wijdverbreide gebruik van PPI’s en de hoge prevalentie van diabetes mogelijk verband houden.

Ze putten uit informatie die werd verstrekt door 204 689 deelnemers (176.050 vrouwen en 28.639 mannen) van 25 tot 75 jaar in de US Nurses ‘Health Study, die in 1976 begon (NHS), de NHS II, die in 1989 begon, en de Health Professionals Follow -up Study (HPFS), die begon in 1986.

Bij de inschrijving en daarna om de 2 jaar hebben de deelnemers informatie bijgewerkt over hun gezondheidsgedrag, medische geschiedenis en nieuw gediagnosticeerde aandoeningen.

Vanaf 2000 voor de NHS, 2001 voor NHS II en 2004 voor de HPFS, werd de deelnemers ook gevraagd of ze de afgelopen 2 jaar regelmatig PPI’s hadden gebruikt: regelmatig gebruik werd gedefinieerd als 2 of meer keer per week.

Tijdens de gemiddelde volgperiode van ongeveer 9 tot 12 jaar in alle drie de groepen, werd bij 10.105 deelnemers diabetes type 2 vastgesteld. Het jaarlijkse absolute risico op een diagnose bij regelmatige PPI-gebruikers was 7,44 / 1000 vergeleken met 4,32 / 1000 onder degenen die deze medicijnen niet gebruikten.

Na rekening te hebben gehouden met mogelijk invloedrijke factoren, waaronder hoge bloeddruk, hoog cholesterol, lichamelijke inactiviteit en het gebruik van andere medicatie, hadden degenen die regelmatig protonpompremmers gebruikten 24% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan degenen die dat niet deden.

En hoe langer deze medicijnen werden ingenomen, des te groter was het risico op het ontwikkelen van diabetes: gebruik tot 2 jaar ging gepaard met een verhoogd risico van 5%; gebruik langer dan 2 jaar ging gepaard met een 26% verhoogd risico. Het risico nam af naarmate er meer tijd was verstreken sinds het stoppen.

Verdere analyse toonde aan dat het diabetesrisico bij PPI-gebruikers niet werd beïnvloed door geslacht, leeftijd, familiegeschiedenis van diabetes, roken, alcoholgebruik, dieet, lichamelijke activiteit, hoog cholesterol of regelmatig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen. Maar het was hoger bij deelnemers die geen overgewicht hadden of een normale bloeddruk hadden.

Ter vergelijking keken de onderzoekers ook naar de mogelijke impact van H2-blokkers, een ander type medicijn dat wordt gebruikt om overmatige maagzuurproductie te beteugelen.

Regelmatig gebruik van deze medicijnen ging gepaard met een 14% verhoogd risico. Evenzo ging langdurig gebruik gepaard met een hoger risico, terwijl langere tijd sinds het stoppen met een lager risico werd geassocieerd.

Dit is een observationeel onderzoek en kan als zodanig geen oorzaak vaststellen, maar er zijn veel mensen bij betrokken wiens gezondheid gedurende een relatief lange periode werd gevolgd, aldus de onderzoekers.

Een toenemend aantal bewijzen suggereert dat veranderingen in het type en het volume van bacteriën in de darmen (het microbioom) de gevonden associaties tussen PPI-gebruik en een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes kunnen helpen verklaren, voegen ze eraan toe.

“Vanwege het wijdverbreide gebruik zou het totale aantal gevallen van diabetes geassocieerd met PPI-gebruik aanzienlijk kunnen zijn”, waarschuwen ze.

Gezien de vele bijwerkingen en het verhoogde risico op diabetes, moeten artsen de voor- en nadelen van het voorschrijven van deze medicijnen zorgvuldig afwegen, ze zijn voorzichtig. “Voor patiënten die een langdurige PPI-behandeling moeten ondergaan, wordt screening op abnormale bloedglucose en diabetes type 2 aanbevolen”, suggereren ze.

Persbericht BMJ