Psychische stress vóór infectie kan risico op langdurige COVID vergroten

Psychische problemen, waaronder depressie, angst, zorgen, waargenomen stress en eenzaamheid, voordat COVID-19-infectie werd geassocieerd met een verhoogd risico op langdurige COVID, volgens onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health. Het verhoogde risico was onafhankelijk van roken, astma en ander gezondheidsgedrag of lichamelijke gezondheidsproblemen.

“We waren verrast door hoe sterk psychologische stress voordat een COVID-19-infectie werd geassocieerd met een verhoogd risico op langdurige COVID”, zei Siwen Wang, een onderzoeker bij de afdeling Voeding van de Harvard Chan School die de studie leidde. “Nood was sterker geassocieerd met het ontwikkelen van langdurige COVID dan fysieke gezondheidsrisicofactoren zoals obesitas, astma en hypertensie.” De studie werd op 7 september 2022 online gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control heeft ongeveer 20% van de Amerikaanse volwassenen die COVID-19 hebben gehad, langdurige COVID-19 ontwikkeld, wat wordt gedefinieerd als het ervaren van COVID-19-gerelateerde symptomen, zoals vermoeidheid, hersenmist of ademhalingsproblemen, hart-, neurologische of spijsverteringssymptomen, langer dan vier weken na infectie. Ernstige COVID-19-ziekte verhoogt het risico op langdurige COVID-19, hoewel mensen met mildere gevallen van COVID-19 ook langdurig COVID kunnen ontwikkelen. Symptomen, die slopend kunnen zijn, kunnen maanden of jaren duren, en er is weinig bekend over welke eigenschappen verband houden met het ontwikkelen van langdurige COVID.

Van geestelijke gezondheid is bekend dat het de uitkomsten van sommige ziekten beïnvloedt. Depressie en andere psychische aandoeningen zijn in verband gebracht met een groter risico op ernstiger COVID-19, waaronder het risico op ziekenhuisopname, wat een risicofactor is voor langdurig COVID-19. Bij andere acute luchtweginfecties, zoals griep of verkoudheid, worden psychische aandoeningen geassocieerd met een grotere ernst en een langere duur van de symptomen. Eerdere studies hebben ook gesuggereerd dat angst geassocieerd is met chronische symptomen na de ziekte van Lyme en bij chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie, die symptomen hebben die vergelijkbaar zijn met die van langdurig COVID.

Om de effecten van psychische problemen vóór de COVID-19-infectie op het ontwikkelen van langdurige COVID-19 te bepalen, hebben Wang en haar collega’s in april 2020 meer dan 54.000 mensen ingeschreven. Aan het begin van het onderzoek vroegen de onderzoekers de deelnemers naar hun psychische problemen. In het volgende jaar liepen meer dan 3.000 deelnemers COVID-19 op en de onderzoekers vroegen de deelnemers naar hun COVID-19-symptomen en de duur van de symptomen.

Na het analyseren van de reacties en het vergelijken van degenen die langdurig COVID ontwikkelden met degenen die dat niet deden, stelden de onderzoekers vast dat leed vóór COVID-19-infectie, waaronder depressie, angst, zorgen, waargenomen stress en eenzaamheid, geassocieerd was met een 32% -46% verhoogd risico op langdurige COVID. Dit soort psychische problemen was ook geassocieerd met een 15%-51% groter risico op beperkingen in het dagelijks leven als gevolg van langdurige COVID.

“Voor zover wij weten, is dit de eerste prospectieve studie die aantoont dat een breed scala aan sociale en psychologische factoren risicofactoren zijn voor langdurige COVID en verslechtering van het dagelijks leven als gevolg van langdurige COVID”, zegt Andrea Roberts, senior onderzoekswetenschapper in de Department of Environmental Health aan de Harvard Chan School en senior auteur van het JAMA Psychiatry paper. “We moeten naast fysieke gezondheid ook psychologische gezondheid beschouwen als risicofactoren van langdurig COVID-19. Deze resultaten versterken ook de noodzaak om het publiek bewust te maken van het belang van geestelijke gezondheid en om geestelijke gezondheidszorg te krijgen voor mensen die het nodig hebben, inclusief het vergroten van het aanbod van medici in de geestelijke gezondheidszorg en het verbeteren van de toegang tot zorg.”