Probiotica en prebiotica werken anders bij meisjes dan bij jongens

Het nieuwe immuunsysteem van babyjongen en -meisje reageert anders op prebiotica en probiotica. Het artikel dat vandaag in Frontiers in Immunology is gepubliceerd, suggereert dat verschillen in mannelijke en vrouwelijke immuniteit veel eerder beginnen dan eerder werd gedacht.

Het team van de universiteiten van Bristol en Reading ontdekte dat 28-dagen oude biggen zeer verschillende niveaus van immuuncellen, antilichamen en andere immuun-geassocieerde moleculen produceerden, afhankelijk van hun geslacht, in tegenspraak met eerder bewijs dat suggereert dat het verschil in immuniteit begint tijdens de puberteit.

Dr. Marie Lewis , hoofdonderzoeker en docent darmimmunologie en microbiologie aan de Universiteit van Reading, zei: “Een correcte ontwikkeling van het immuunsysteem is essentieel om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier reageert op zowel schadelijke als onschadelijke stimulatie gedurende het hele leven en deze ontwikkeling, zelfs tijdens de eerste dagen van het leven, hangt af van je geslacht. Hoewel we niet weten waarom, weten we dat jonge meisjes de neiging hebben om een ​​meer beschermende immuunrespons op vaccinatie te produceren dan jongens. Maar wat we niet hadden verwacht te vinden, is dat jonge meisjes ook een meer gereguleerde immuunomgeving in hun darmweefsel lijken te hebben dan jongens. Dit is belangrijk omdat ongeveer 70 procent van het immuunsysteem in de darm zit en dit is ook waar de ontwikkeling ervan tijdens het vroege leven wordt aangedreven, grotendeels door de inwendige darmbacteriën.

“Biggen zijn waardevolle preklinische modellen voor menselijke zuigelingen, vooral voor voedingsstudies, en we laten ook voor het eerst zien dat probiotica en prebiotica bij mannelijke biggen verschillende effecten kunnen hebben op het immuunsysteem dan bij vrouwelijke biggen. Het prebiotische inuline verhoogt bijvoorbeeld aanzienlijk het aantal cellen dat verantwoordelijk is voor het beheersen van immuunresponsen, de regulerende T-cellen, in mannelijke ingewanden maar niet in vrouwelijke ingewanden.

“Het gevolg van dit onderzoek is dat we opnieuw moeten nadenken over hoe we de voedingswaarde-proeven bij jongeren ontwerpen en analyseren. Momenteel wordt in onderzoeken naar de effectiviteit van voedingssupplementen op het immuunsysteem ervan uitgegaan dat hetzelfde gebeurt bij jongens en meisjes. Maar we laten zien dat dit niet het geval is en dat seks gegevens over de effectiviteit van probiotica en prebiotica in de kindertijd kan beïnvloeden. “

Mick Bailey , hoogleraar Vergelijkende immunologie aan de Bristol Veterinary School , voegde eraan toe: “Het werk roept een aantal echt belangrijke vragen op over waarom dit gebeurt – is het omdat de niveaus van de verschillende geslachtshormonen het immuunsysteem bijna als bijwerking anders maken, zelfs bij deze leeftijd, of is het omdat het immuunsysteem en reproductieve systemen fundamenteel met elkaar moeten worden verbonden tijdens de vroege ontwikkeling? “

Het artikel ontdekte dat probiotica en prebiotica anders werken bij mannelijke dan bij vrouwelijke biggen van 28 dagen oud. Het team merkt op dat het effect van deze voedingsinterventies kan worden gemaskeerd als mannen en vrouwen samen worden bekeken.

Dr. Lewis vervolgt: “Dit betekent ook dat behandelingen voor immuunziekten mogelijk anders moeten zijn ontworpen voor babymeisjes en -jongens. In de toekomst zouden we kunnen vaststellen dat specifieke probiotica of prebiotica gunstiger zijn voor meisjes, terwijl anderen betere gezondheidsresultaten voor jongens kunnen genereren. Gezien de onderliggende verschillen in immuunontwikkeling die we hebben geïdentificeerd tussen jongens en meisjes, kan het in aanmerking nemen van seks een eenvoudig middel zijn om de effectiviteit van geneesmiddelen en andere therapieën die op het immuunsysteem werken te verbeteren. “

In een eerdere studie in 2018 ontdekte dr. Lewis dat de ontwikkeling van het immuunsysteem in de ingewanden van varkens al heel vroeg kan worden geprogrammeerd. Het team ontdekte dat biggen die tijdens slechts de eerste dag van hun leven werden blootgesteld aan een uitgebreide buitenboerderij, zelfs na 28 dagen ‘stedelijk leven’ een regulerende immuunomgeving in hun lef hadden behouden. Dit zou verband kunnen houden met de verminderde incidentie van allergieontwikkeling bij kinderen die op boerderijen zijn grootgebracht.