Ploegenarbeid funest voor gezondheid

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Waterloo kunnen ploegenarbeid en onregelmatige werkroosters verschillende gezondheid gerelateerde problemen veroorzaken en onze afweer tegen infecties aantasten.

De problemen doen zich voor omdat de natuurlijke klok van het lichaam, de circadiane klok genaamd, kan worden verstoord door inconsistente veranderingen in het slaap- waakschema en voedingspatronen die vaak worden veroorzaakt door ploegenarbeid. Om dit te bestuderen, ontwikkelden onderzoekers van Waterloo een wiskundig model om te kijken hoe een verstoring van de circadiane klok het immuunsysteem beïnvloedt bij het bestrijden van ziekten.

“Omdat ons immuunsysteem wordt beïnvloed door de circadiane klok verandert ons vermogen om een ​​immuunrespons op te bouwen gedurende de dag”, zegt Anita Layton, hoogleraar Toegepaste Wiskunde, Computerwetenschappen, Farmacie en Biologie in Waterloo. Hoe kan men zich weren tegen een infectie die tijdens de dag optreedt? Het antwoord hangt ervan af of je een man of een vrouw bent en of je tot een kwart van de moderne beroepsbevolking behoort met een onregelmatig werkschema.”

De onderzoekers creëerden nieuwe computermodellen, afzonderlijk voor mannen en vrouwen, die het samenspel tussen de circadiane klok en het immuunsysteem simuleren. Het model is samengesteld uit de kernklokgenen, hun verwante eiwitten en het regulatiemechanisme van pro- en ontstekingsremmende mediatoren. Door de klok aan te passen, kunnen de modellen mannelijke en vrouwelijke ploegenarbeiders simuleren.

De resultaten van deze computersimulaties concluderen dat de immuunrespons varieert met het tijdstip van de infectie. Modelsimulatie suggereert dat de tijd voordat we naar bed gaan de “slechtste” tijd is om een ​​infectie op te lopen. Dat is de periode van de dag dat ons lichaam het minst voorbereid is om de pro- en ontstekingsremmende mediatoren te produceren die nodig zijn tijdens een infectie. Even belangrijk is dat het geslacht van een persoon invloed heeft op de ernst van de infectie.

“Ploegenarbeid heeft waarschijnlijk een andere invloed op mannen en vrouwen”, zegt Stéphanie Abo, promovendus bij de afdeling Toegepaste Wiskunde van Waterloo. “In vergelijking met vrouwen is het immuunsysteem bij mannen vatbaarder voor overactivering wat hun kans op sepsis na een slecht getimede infectie verhoogt.”

Vertaling Andre Teirlinck