Onverwacht eiwit verdacht bij leeftijdsgebonden maculaire degeneratie

Een eiwit dat gewoonlijk een nuttige immuunrespons veroorzaakt, kan interageren met beenmergcellen om de schadelijke groei van bloedvaten te bevorderen bij leeftijdsgebonden maculaire degeneratie

Wetenschappers hebben een onverwachte speler geïdentificeerd in de immuunreactie die verkeerd is gegaan en die verlies van gezichtsvermogen veroorzaakt bij patiënten met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), volgens een nieuwe studie die vandaag in eLife is gepubliceerd.

De bevindingen suggereren dat een immuunstimulerend eiwit genaamd interleukine-4 (IL-4) en zijn receptor veelbelovende doelen kunnen zijn voor nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van LMD, een veel voorkomende vorm van leeftijdsgerelateerd verlies van gezichtsvermogen.

Bij patiënten met LMD veroorzaakt een ontsteking in het oog een overmatige groei van nieuwe bloedvaten in het midden van het netvlies. Dit proces beschadigt de fotoreceptoren in het oog en leidt tot progressief verlies van gezichtsvermogen. Normaal gesproken helpen beenmergcellen het lichaam om beschadigde weefsels te herstellen, terwijl IL-4 overmatige groei van bloedvaten helpt onderdrukken. Mede-eerste auteur Takashi Baba, junior universitair hoofddocent bij de afdeling Oogheelkunde en Visuele Wetenschappen aan de Tottori Universiteit, Japan, en zijn collega’s besloten te kijken of deze spelers nuttig zouden kunnen zijn bij patiënten met AMD. “Het doel van ons onderzoek was om te bepalen of beenmergcellen en IL-4 de fotoreceptoren beschermen tegen neurodegeneratie bij patiënten met AMD”, legt Baba uit.

Om dit te doen, heeft het team niveaus van IL-4 gemeten in de ogen van 234 patiënten met AMD en 104 oudere personen die een operatie voor cataract ondergingen. Ze ontdekten dat degenen met AMD hogere niveaus van IL-4 hadden dan degenen die een operatie ondergingen.

Vervolgens ontdekten ze dat IL-4 ook verhoogd was bij muizen met een aandoening die AMD nabootst. Om te bepalen of IL-4 de dieren hielp of schade toebracht, dienden ze hen IL-4 toe en ontdekten dat het de overmatige groei van bloedvaten in het oog verhoogde. Een antilichaam dat de productie van IL-4 blokkeert, verminderde deze groei van bloedvaten. Muizen met de AMD-achtige aandoening die genetisch gemanipuleerd waren om IL-4 te missen, hadden ook minder bloedvatgroei.

“Onze resultaten tonen aan dat IL-4 een cruciale rol speelt bij overmatige groei van bloedvaten door beenmergcellen te rekruteren die deze groei van de laesie in het oog bevorderen”, zegt Baba.

“Deze resultaten waren verrassend en suggereren dat normaal nuttige immuunreacties in plaats daarvan meer schade kunnen aanrichten”, voegt co-first auteur Dai Miyazaki, universitair hoofddocent aan de afdeling Oogheelkunde en Visuele Wetenschappen, Tottori University toe. “Aangezien IL-4 een belangrijke ziektebevorderende rol speelt bij AMD, kan het als doelwit dienen voor nieuwe behandelingen om deze aandoening te behandelen.”