Ontwikkeling van de hersenen is vertraagd bij kinderen met ADHD

Wordt aandacht-tekort/hyperactiviteits-deficit (ADHD) veroorzaakt door een vertraging in de ontwikkeling van de hersenen of is het het resultaat van een volledige afwijkingsvorm in de ontwikkeling? In de huidige kwestie van de biologische psychiatrie presenteren Dr. Philip Shaw en collega’s bewijs voor vertraging gebaseerd op een onderzoek door de National Institutes of Health.

De cortex cerebri is het geplooide grijze weefsel dat het buitenste gedeelte van de hersenen uitmaakt, en de binnenste hersenstructuur bedekt. Dit weefsel heeft een linker en een rechter hemisfeer en is verdeeld in lobben. Elke kwab voert specifieke en vitale belangrijke functies uit, met inbegrip van aandacht, gedachten, taal en sensorische verwerking.

Twee dimensies van deze structuur zijn corticale dikte en corticale oppervlakte area, waarvan beiden volgroeien tijdens de jeugd als onderdeel van het normale ontwikkelingsproces. Deze groep van wetenschappers had eerder ontdekt dat het verdikkingsproces vertraagd is in kinderen die gediagnosticeerd zijn met ADHD. Dus in deze studie zijn ze opgenomen om op te meten of de ontwikkeling van de oppervlakte area gelijkelijk vertraagd is.

Ze rekruteerden 234 kinderen met ADHD en 231 normaal ontwikkelende kinderen en ze werden elk tot 4 keer gescand. De eerste scan werd genomen op ongeveer 10-jarige leeftijd, en de laatste scan was rond de leeftijd van 17. Met behulp van geavanceerde neuro-imaging technologie, waren ze in staat om de trajecten van oppervlakte area ontwikkeling op meer dan 80.000 punten dwars door de hersenen in kaart te brengen.

Ze ontdekten dat de ontwikkeling van het corticale oppervlak in de frontale hersenen regio’s bij kinderen met ADHD achterbleef. Bijvoorbeeld, de normaal ontwikkelende kinderen bereiken een piekoppervlakte van 50% in de rechts prefrontale cortex op een gemiddelde leeftijd van 12,7 jaar, terwijl de kinderen met ADHD deze piek pas bereikten op 14.6 jaar.

“Als andere onderdelen van de corticale ontwikkeling ook vertraagd zijn, suggereert dit dat er een wereldwijde vertraging is in de ADHD hersengebieden die belangrijk zijn voor de controle over actie en aandacht,” zei Dr. Shaw, a clinicus die ADHD studeert bij het National Institute of Mental Health en de eerste auteur over dit onderzoek.

“Deze gegevens wijzen op het belang van een longitudinale benadering van de hersenstructuur,” aldus Dr. John Krystal, Editor van Biologische psychiatrie. “Gezien de achterstand in de ontwikkeling van de hersenen, moeten we nu proberen de oorzaken te begrijpen van deze ontwikkelingsvertraging in ADHD.” Dr Shaw geeft toe, toevoegend dat deze bevinding “ons leidt in de zoektocht naar genen die de controle hebben over de timing van de ontwikkeling van de hersenen in de aandoening, nieuwe doelen openend voor behandeling.”

Extra werk om deze maatregelen uit te breiden naar de volwassenheid is ook belangrijk. Dergelijke gegevens kunnen helpen te bepalen of er, en wanneer, er een zekere mate van normalisering optreedt, en of deze vertragingen zich laten vertalen in langdurige corticale tekorten.

Vertaling Shanti