Inspanning kan leiden tot betere schoolprestaties bij kinderen met ADHD

Volgens een nieuw onderzoek geleid door een onderzoeker aan de Michican State University kan enkele minuten inspanning kinderen met aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis (ADHD) helpen om op school beter te presteren,.

Het onderzoek dat gepubliceerd is in het huidige nummer van het Journal of Pediatrics (tijdschrift voor kindergeneeskunde), toont voor de eerste keer aan dat kinderen met ADHD beter in staat zijn om afleiding te weerstaan en zich op een taak te concentreren na een korte, hevige inspanning. Wetenschappers zeggen dat een dergelijke “inhibitoire controle” de belangrijkste uitdaging vormt voor mensen met de aandoening.

“ Dit verschaft enig erg vroeg bewijs voor de aanname dat inspanning wellicht het gereedschap vormt in onze niet-farmaceutische behandeling van ADHD,” zei Matthew Pontifex, assistent-professor in de kinesiologie aan de MSU, die het onderzoek leidde. “Misschien zou onze eerste handelwijze die we zouden aanbevelen aan ontwikkelingspsychologen zijn om de lichamelijke activiteit van kinderen te verhogen.”

Terwijl medicijnen bewezen hebben in grote mate effectief te zijn in de behandeling van vele van de 2,5 miljoen schoolgaande Amerikaanse kinderen met ADHD, maakt een groeiend aantal ouders en artsen zich zorgen om de bijwerkingen en kosten van medicatie.

In het onderzoek vroegen Pontifex en collega’s 40 kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar om 20 minuten of in stevig tempo te lopen op een loopband, of zittend lezend door te brengen. Daarna deden de kinderen een kort begrijpend lezen en wiskunde-examen vergelijkbaar met langere gestandaardiseerde tests. Zij speelden eveneens een eenvoudig computerspel waarin ze visuele stimuli moesten negeren om snel te bepalen in welke richting een cartoon vis zwom.

De restultaten lieten zien dat alle kinderen op beide tests beter presteerden na inspanning. In het computerspel waren diegene met ADHD ook beter in staat na een fout te vertragen om het herhalen van fouten te vermijden – een bijzondere uitdaging voor hen met de aandoening.

Pontifex zei dat de uitkomst de vraag naar meer lichamelijke activiteit tijdens de schooldag ondersteunt. Andere onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen met ADHD minder geneigd zijn tot lichamelijke activiteit of deelname aan georganiseerde sporten. Ondertussen hebben veel scholen ontspanning en gymnastiekprogramma’s geschrapt als reactie op krimpende budgetten.

“Tot heden is er niet echt een heleboel bewijsmateriaal waar scholen uit kunnen putten om de aanwezigheid van deze gymnastiekprogramma’s te rechtvaardigen,” zei hij. “Dus wat we proberen te doen is ons onderzoek te richten op het leveren van dat soort bewijs.”

Vertaling: Dieuwke