Ongezonde snacks sluipen binnen tijdens de COVID-19 pandemie

Een nieuwe studie in Appetite heeft bevestigd dat de kleine luxe, van snoep en chocolade tot zoute lekkernijen, hebben geholpen om ons op te vrolijken – en de inname van kilojoules – tijdens COVID-19-lockdowns. Onderzoekers in Engeland en Australië hebben bewijs verzameld over soortgelijke ervaringen in het VK en Victoria, Australië om te waarschuwen voor het effect van langdurige pandemische lockdowns op ons eetgedrag.

Terwijl de tijd thuis meer tijd biedt voor gezonde voedselbereiding, is de inname van voedsel met een hoge energiedichtheid (HED) voor sommigen gestegen – waardoor risicovolle volwassenen het vooruitzicht hebben om gewichtstoename te beheersen, waarschuwen de psychologieonderzoekers.

“De nieuwe stress die door de pandemie wordt veroorzaakt, lijkt verband te houden met gerapporteerde toenames van de algehele inname van hartige en zoete snacks”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Nicola Buckland, die de reacties op de voedingsenquêtes van 588 mensen beoordeelde tijdens de eerste Britse lockdown (mei-juni 2020) .

Deelnemers gaven aan of hun inname van lekker, calorierijk voedsel (bijvoorbeeld chocolade, cake, ijs, pizza) tijdens de lockdown was veranderd. Dit zijn voedingsmiddelen waarvan mensen doorgaans aangeven dat ze moeilijk te weerstaan ​​zijn en waarvan de inname moeilijk onder controle te houden is. Deelnemers vulden ook vragenlijsten in waarin individuele eetstijlen werden gemeten.

“De bevindingen toonden aan dat, in termen van veranderingen in het voedingspatroon, niet iedereen op dezelfde manier reageerde op de lockdown. Meer dan de helft van de respondenten (53%) meldde een verhoogde inname van snacks, 26% meldde een verminderde inname van snacks en 20% meldde geen veranderingen in de hoeveelheid snacks die ze aten tijdens de lockdown.

“Toen we naar de eetstijlen van de deelnemers keken (op basis van antwoorden op de vragenlijsten), ontdekten we dat deelnemers die laag scoorden in het vermogen om hunkeren te beheersen, meer kans hadden om een ​​verhoogde snackinname te melden.”

Flinders University hoogleraar psychologie Eva Kemps zegt dat de eerste COVID-19 lockdown begon in Victoria, Australië, net nadat het Britse onderzoek was uitgevoerd.

De 124 respondenten in de Australische enquête meldden ook veranderingen in voedselinname en eetstijlen die tijdens de lockdown waren veranderd, evenals hun waargenomen stressniveaus.

Net als de Britse bevindingen, meldde 49% van de Australische respondenten een verhoogde inname van snacks tijdens de COVID-19-lockdown, en de overige respondenten meldden ofwel een verminderde inname van snacks (25%) of geen verandering (26%).

“Verhoogde inname van snacks was geassocieerd met hogere niveaus van waargenomen stress, wat aangeeft dat degenen die hogere niveaus van stress ervoeren een grotere toename van zoete en hartige snacks meldden”, zegt professor Kemps.

“Ook, vergelijkbaar met de Britse enquête, rapporteerden deelnemers met een lage hunkering naar een verhoogde snackinname.”

De bevindingen van de Britse en Australische onderzoeken tonen aan dat voor sommige mensen, vooral degenen die moeite hebben met het beheersen van hunkeren naar voedsel, de COVID-19-vergrendelingen een riskante periode waren voor een verhoogde voedselinname, zeggen de onderzoekers.

“Onze bevindingen ondersteunen het gebruik van strategieën die mensen kunnen helpen om hun hunkering te beheersen, om het risico op een verhoogde inname van snacks tijdens de COVID-19-lockdowns te minimaliseren.”