Onderzoekers vinden mogelijk verband tussen het drinken van alcohol en borstkanker

Een onderzoeksteam zal deze week bevindingen die ze zeggen te leggen presenteren tussen het verband van alcoholconsumptie en borstkanker. “Cellen hebben verschillende mechanismen om giftige stoffen , zoals ethanol, de chemische naam voor alcohol, te verwijderen, dat een mogelijk risico voor hen is:, verklaart Maria de Lourdes Rodriguez-Fragoso, professor va farmacologie en toxicologie op de univerteit Autonoma del Estado de Morelos in Mexico.

“Jammer genoeg, maken deze mechanismen soms andere giftige stoffen, waaronder een aantal die in verband worden gebracht met de ontwikkeling van verschillende vormen van kanker.” Alcoholgebruik is al lang gezien als een risicofactor voor borstkanker. Maar het vinden van de directe link dat maakt het zo tot nu toe bleek ongrijpbaar. Nu, Rodriguez -Fragoso en haar medewerkers denken dat ze het antwoord hebben gevonden, een eiwit genaamd CYP2E1.

“We wisten dat CYP2E1 ethanol kon breken en dat daarmee zeer reactieve chemicaliën bekend als vrije radicalen instabiel wordt gemaakt”, zegt ze. Werken met onderzoekerScott Burchiel en zijn groep aan de Universiteit van New Mexico, had Rodriguez Fragoso team eerder geconstateerd dat vrije radicalen in verband werden gebracht met de activatievan cellulaire mechanismen die leiden tot de ontwikkeling van tumoren. “De vraag was toen, is het hebben van meer CYP2E1 dat het je meer vatbaar maakt voor ethanol- geïnduceerde toxiciteit, waardoor het risico op het ontwikkelen van kanker?” CYP2E1 wordt gevonden in de moedermelkcellen,bekend als borstklier-epitheelcellen, waar ook borstkanker meestal ontstaat, stellen de onderzoekers dat CYP2E1een rol kan spelen bij de ontwikkeling van borstkanker.

Om deze hypothese te onderzoeken hebben de onderzoekers ethanol toegediend om afzonderlijke kweken van borstklier-epitheelcellen die wisselende niveaus hebben van CYP2E1. Cellen die lage niveaus uitdrukken van CYP2E1 zijn meestal resistent voor de effecten van de ethanolbehandeling, maar cellen met grotere hoeveelheden CYP2E1 eiwit werden sterk afhankelijk, wat suggereert dat vrouwen met hogere expressie van het eiwit soortgelijke reacties zouden vertonen. Rodriguez Fragoso merkt sterk op,

“Onze resultaten laten zien dat ethanol- behandelde menselijke borstklier cellen een verhoging geven van de productie van vrije radicalen, oxidatieve stress en de activering van cellulaire mechanismen die ervoor zorgen dat cellen hun verspreiding verhogen, “alle kenmerken van kanker. “Dus als je een vrouw bent die van nature hogere niveaus uitdrukt van CYP2E1 en je gebruikt alcohol, zou je een groter risico voor het ontwikkelen van borstkanker hebben dan een vrouw die lagere bedragen uitdrukt van CYP2E1, “legt ze uit.

Een paar maanden geleden heeft de groep een onderzoek gestart naar CYP2E1 expressie in het borstweefsel van gezonde vrouwen die borstplastish chirurgie hadden ondergaan. “De voorlopige resultaten laten zien dat er een grote variabiliteit in de expressie van dit enzym is bij de geanalyseerde monsters”, zegt Rodriguez-Fragoso. “Dit betekent dat elk individu een andere reactie hebben op alcohol, en ieder verschillende maatregelen moet nemen om hun risico op het ontwikkelen van borstkanker te minimaliseren.”

Met deze resultaten in de hand, spak Rodriguez-Fragoso zijn vertrouwen uit dat haar fractie in staat zou zijn om een methode voor de diagnose, dat zich zou richten op de bepaling van de expressie van CYP2E1 in het borstweefsel te ontwikkelen. “Als je weet dat het risico dat bepaalde gedragingen kans maken op het ontwikkelen van kanker, dan kun je beter begrijpen wat preventieve maatregelen te moeten nemen,” benadrukt ze.

Vertaling: Irene