Waarom cholesterolverlagende medicijnen spierpijn veroorzaken

Patiënten die statines nemen om hun cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, klagen vaak over spierproblemen, meestal spierpijn. Maar waarom dit gebeurt is nog grotendeels onopgelost. In een recent onderzoek hebben de farmaceutische wetenschappers professor Alexandra K. Kiemer en Jessica Hoppstädter van de universiteit van Saarland een mogelijk causaal verband geïdentificeerd. Volgens de resultaten van hun werk veroorzaken statines een verhoogde productie van een eiwit genaamd ‘GILZ’ dat de functie van spiercellen schaadt.

De studie is gepubliceerd in The FASEB Journal onder de titel ‘The Glucocorticoid-Induced Leucine Zipper Mediates Statin-Induced Muscle Damage’, DOI: 10.1096 / fj.201902557RRR

Cholesterolverlagende medicijnen, die gewoonlijk statines worden genoemd, zijn enkele van de meest voorgeschreven medicijnen over de hele wereld. Over het algemeen worden statines goed verdragen door patiënten. Het is echter niet ongewoon dat patiënten op statines klagen over spierpijn of spierzwakte. ‘Volgens cijfers uit observationele onderzoeken zijn spierproblemen in 5 tot 29% van de gevallen gevonden. Oudere patiënten en vrouwelijke patiënten lijken een groter risico te lopen om deze symptomen te ontwikkelen, maar dat geldt ook voor patiënten die zeer fysiek actief zijn ‘, legt Alexandra K. Kiemer, hoogleraar Farmaceutische biologie aan de universiteit van Saarland, uit. In 2018 werden meer dan 6 miljoen patiënten in Duitsland behandeld met statines. Dit zou suggereren dat spierproblemen alleen al in Duitsland enkele honderdduizenden patiënten kunnen treffen, mogelijk wel 1,8 miljoen. De precieze aard van de lichamelijke processen die symptomen van spierstoornissen veroorzaken, is nog niet volledig gekarakteriseerd.

Alexandra K. Kiemer en haar onderzoeksgroep hebben nu mogelijk de werkelijke oorzaak geïdentificeerd van spierpijn bij patiënten die statines krijgen. Ze geloven dat een eiwit dat bekend staat als GILZ verantwoordelijk is. ‘Het acroniem GILZ staat voor glucocorticoïde-geïnduceerde leucinerits’, legt professor Kiemer uit. In de loop der jaren heeft haar onderzoeksgroep talloze experimentele onderzoeken uitgevoerd naar dit specifieke eiwit. ‘De belangrijkste functie van GILZ is eigenlijk om ontstekingsprocessen in het lichaam te onderdrukken.

Statines voorkomen hart- en vaatziekten niet alleen door het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, maar ook door vaatontsteking te verminderen. Daarom dachten we dat er een verband zou kunnen bestaan ​​tussen statines en GILZ. Onze gegevens geven aan dat de aanwezigheid van GILZ in het lichaam zowel positieve als negatieve effecten kan hebben ‘, zegt Kiemer. Voortbouwend op dit aanvankelijke vermoeden dat er een verband zou kunnen bestaan ​​tussen het eiwit GILZ en statines en hun bijwerkingen, begonnen de farmaceutische onderzoekers met het analyseren van talloze datasets uit onderzoeksdatabases over de hele wereld.

Ze beoordeelden de gegevens in termen van of statines de productie van GILZ in het lichaam beïnvloedden. Na hun oorspronkelijke vermoedens te hebben bevestigd, konden de onderzoekers hun hypothese bevestigen door een reeks experimenten op levende cellen uit te voeren. ‘Statines veroorzaken een toename van de cellulaire productie van het GILZ-eiwit. Dit leidt echter tot een verminderde spierfunctie, omdat verhoogde GILZ-productie resulteert in een verhoogde snelheid van spierceldood. Bovendien wordt de vorming van spiervezels geremd ‘, zegt Alexandra K. Kiemer. Het onderzoeksteam probeerde vervolgens het GILZ-eiwit in levende cellen uit te schakelen en te observeren welk effect de statines toen hadden. ‘Als we kijken naar wat er gebeurt wanneer statines worden toegediend aan spiercellen of hele spiervezels waarin GILZ genetisch is gedeactiveerd, is de eerder waargenomen schade nu vrijwel volledig afwezig’, zegt Kiemer.

Er lijken ook aanwijzingen te zijn dat mensen die zich bezighouden met een aanzienlijke hoeveelheid lichamelijke activiteit spierproblemen hebben wanneer ze statines voorgeschreven krijgen. Bovendien lijken de statines het succes van fysieke trainingsprogramma’s te schaden. De farmaceutische onderzoekers onder leiding van Alexandra K. Kiemer zijn daarom van plan een nieuw onderzoek uit te voeren in samenwerking met de arts in de sportgeneeskunde Anne Hecksteden van de onderzoeksgroep onder leiding van professor Tim Meyer aan de universiteit van Saarland. ‘We hebben enig bewijs dat er een verband bestaat tussen statines, fysieke activiteit en het GILZ-eiwit, en ons plan is om meer licht te werpen op hoe deze factoren met elkaar omgaan’, zegt professor Kiemer.