Testosteronniveau beïnvloedt risico op metabole ziekten en kanker

Hoge testosteron niveaus verhogen het risico op metabole ziekten zoals diabetes type 2 bij vrouwen, maar verlaagt het bij mannen.  Hogere testosteron niveaus verhogen ook de risico’s van baarmoederkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen.

De bevindingen komen uit de grootste studie ooit over de genetische regulering van geslachtshormoonspiegels, gepubliceerd in Nature Medicine en onder leiding van onderzoekers van de Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unity aan de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Exeter.  Ondanks het vinden van een sterk genetisch component voor circulerend testosteron niveaus bij mannen en vrouwen, vonden de auteurs dat de betrokken genetische factoren zeer verschillend waren tussen de geslachten.

Het team gebruikte genoomwijde associatiestudies (GWAS) bij 425.097 deelnemers uit de UK Biobank om 2.571 genetische variaties te identificeren met verschillen in de niveaus van het geslachtshormoon testosteron en zijn bindend eiwit globuline (SHGB).

De onderzoekers bevestigden hun genetische analyses in aanvullende studies, waaronder het EPIC-Norfolk-onderzoek en Twins UK, en vond een hoog niveau van overeenkomst met hun resultaten uit de UK Biobank.

Het team gebruikte vervolgens een aanpak genaamd Mendeliaanse randomisatie, die natuurlijk voorkomende genetische verschillen gebruikt om te begrijpen of bekende associaties tussen testosteronniveaus en ziekte eerder causaal dan correlatief zijn. Ze vonden dat bij vrouwen, genetisch hoger testosteron het risico op diabetes type 2 verhoogt met 37 procent, en het  polycysteus ovarium syndroom (PCOS) met 51 procent. Maar zij ontdekten ook dat hogere testosteronniveaus het T2D-risico bij mannen met 14% vermindert. Bovendien vonden ze dat genetisch hogere testosteronniveaus het risico op borst- en baarmoederkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen verhoogden.

Dr. John Perry van de MRC Epidemiology Unit aan de University of Cambridge, en mede-auteur, zegt: “Onze bevindingen dat genetisch hogere testosteronniveaus het risico van PCOS bij vrouwen verhoogt is belangrijk om de rol te begrijpen van testosteron in de oorsprong van deze veel voorkomende aandoening, in plaats van eenvoudig een gevolg te zijn van deze aandoening.”  “Evenzo worden bij mannen testosteron reducerende therapieën veel gebruikt voor het behandelen van prostaatkanker, maar tot nu toe was het onzeker of lagere testosteronniveaus ook beschermen tegen het ontwikkelen ervan. Onze bevindingen laten zien hoe genetische technieken zoals Mendelian randomisatie nuttig zijn voor het begrijpen van de risico’s en voordelen van hormoontherapieën. ”

Dr. Katherine Ruth, van de Universiteit van Exeter, één van de hoofdauteurs voegde eraan toe:  “Onze bevindingen bieden unieke inzichten in de ziekte effecten van

testosteron. In het bijzonder benadrukken ze het belang van afzonderlijke studies voor mannen en vrouwen; daar zagen we tegenovergestelde effecten voor

testosteron op diabetes. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van onze resultaten voor het rechtvaardigen van het gebruik van testosteron supplementen, totdat we vergelijkbare studies kunnen doen van testosteron met andere ziekten, vooral hart- en vaatziekten.”

Vertaling: Andre Teirlinck