Onderzoekers hergebruiken bestaand medicijn als MRSA-behandeling

De bacterie Staphylococcus aureus kan deel uitmaken van de normale bacteriepopulatie die ons lichaam bewoont, maar kan ook ernstige infecties veroorzaken. Deze bacterie heeft vaak resistentie ontwikkeld tegen standaardantibiotica of zelfs multiresistentie tegen verschillende antibiotica zoals methicillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA). Met name in ziekenhuizen is MRSA vaak de oorzaak van ernstige en moeilijk te behandelen infecties.

Daarom is er een dringende behoefte aan nieuwe geneesmiddelen die MRSA-infecties effectief kunnen behandelen. Om het langdurige en dure ontwikkelingsproces te verkorten, hebben wetenschappers van het Helmholtz Center for Infection Research (HZI) in Braunschweig en de Technische Universiteit van München (TUM) een innovatieve aanpak voor de ontwikkeling van antibiotica gebruikt. De onderzoekers gebruikten chemische synthese om de antimicrobiële eigenschappen van een goedgekeurd medicijn tegen kanker dat ook een matige dodende activiteit op MRSA heeft aanzienlijk te verbeteren.

Het resulterende molecuul, PK150 genaamd, is zeer effectief tegen MRSA-infecties zonder de ontwikkeling van resistentie. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Chemistry.

Bron