Gefragmenteerde slaap kan de immuuncellen van de hersenen beïnvloeden

Gefragmenteerde slaap bij oudere mensen met en zonder de ziekte van Alzheimer kan een effect hebben op de immuuncellen van de hersenen en de cognitieve vaardigheden van mensen beïnvloeden, blijkt uit een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Toronto.

De studie van Dr. Andrew Lim, universitair hoofddocent neurologie aan de U van de faculteit Geneeskunde van T, en Kirusanthy Kaneshwaran, een derdejaars student medische geneeskunde aan de U, werd deze week gepubliceerd in Science Advances. Het laat zien dat bij volwassenen met gefragmenteerde slaap – waar mensen herhaaldelijk wakker werden in plaats van degelijk te slapen – er een effect was op microglia, en de cellen vertoonden tekenen van versnelde veroudering en andere afwijkingen.

De onderzoekers konden vervolgens vaststellen dat de veranderingen in de microglia, beschreven door Lim als de ‘aangeboren immuuncellen van de hersenen’, kunnen worden geassocieerd met slechtere cognitie bij oudere volwassenen, zowel met als zonder de ziekte van Alzheimer.

“Er zijn twee belangrijke conclusies in dit onderzoek”, zegt Lim. “Een daarvan is dat slechte slaap geassocieerd wordt met hersenimmunregulatie of -stoornissen. Het tweede deel is dat disfunctie verder geassocieerd lijkt te zijn met verminderde cognitie. ”

Het onderzoek in de paper ondersteunt de hypothese “dat slechte slaap kan leiden tot hersenimmuunregulatie,” voegt Lim toe, die ook een wetenschapper is bij het Hurvitz Brain Sciences Research Program van het Sunnybrook Research Institute.

Het ondersteunt ook het idee dat slechte slaap een mogelijke oorzaak van cognitieve achteruitgang en dementie kan zijn.

“Grotere expressie van genen die kenmerkend zijn voor verouderde microglia werd geassocieerd met slechtere cognitie en was gedeeltelijk verantwoordelijk voor de associatie tussen slaapfragmentatie en slechtere cognitie,” schrijven de onderzoekers.

“Deze bevindingen verhogen de mogelijkheid dat microgliale veroudering en activering een gevolg kunnen zijn van slaapfragmentatie en kan slaapfragmentatie koppelen aan slechte cognitie bij oudere volwassenen.”

Link

Bron: University of Toronto