Onderzoekers adviseren met brace te lopen bij scheuren vd achillespees

Een nieuwe studie van de Universiteit van Warwick en de Universiteit van Oxford onthult een doorbraak voor sporters bij de behandeling van een gescheurde achillespees. Onderzoekers ontdekten dat vroeg lopen in een brace vergelijkbare resultaten geeft als gipsafgifte zonder het risico op complicaties te vergroten, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een grote verandering in de manier waarop patiënten worden behandeld.

Universitair hoofddocent Rebecca Kearney is een academische fysiotherapeut bij Warwick Clinical Trials Unit, die in dit onderzoeksgebied op de universiteiten van Warwick en Oxford heeft samengewerkt met professor Costa. Ze zei: “Dit onderzoek beantwoordt een vraag die al meer dan tien jaar wordt besproken; vroeg onderzoek begon aan de Universiteit van Warwick in 2009 om de impact van gipsafgietsels en wandelschoenen op looppatronen te onderzoeken en terug te keren naar activiteiten, wat leidde tot de ontwikkeling van deze proef. We weten nu dat patiënten die onmiddellijk gewicht dragen in een wandelschoen betere vroege resultaten hebben, maar dit is slechts het begin van het herstel. We moeten verder onderzoek doen om te onderzoeken hoe we patiënten het beste kunnen revalideren nadat de wandelschoen is weggegooid. Deze proef wees op grote verschillen in rehabilitatievoorziening in het VK voor dit letsel. ”

“Dit onderzoek is vooral belangrijk voor sporters van alle niveaus en capaciteiten,” zei Matthew Costa, hoogleraar orthopedische traumachirurgie aan NDORMS, Universiteit van Oxford. “Achillespeesbreuk houdt mensen vele maanden weg van sport. Voor sommigen houdt het voorkomt dat ze ooit terugkeren naar hun favoriete recreatieve activiteiten, en voor professionele atleten kan het een carrière-eindigende verwonding zijn. Onmiddellijke mobilisatie in een brace is een veilig alternatief voor gipsafgifte na een scheur in Achilles en patiënten melden betere vroege resultaten, waarschijnlijk omdat de brace kunnen ze eerder lopen dan de cast. ”

Breuk van de achillespees is een ernstig en steeds vaker voorkomend letsel waarbij meer dan 11.000 mensen uit zowel de sportieve als de niet-sportieve bevolking elk jaar in het VK het letsel oplopen.

Sommige patiënten worden met een operatie behandeld, maar niet-operatieve behandeling heeft steeds meer de voorkeur, waarbij patiënten ofwel in een gipsverband worden behandeld om de voet en enkel te immobiliseren of door het gebruik van functionele versteviging die het dragen van gewicht mogelijk maakt. Vóór de UKSTAR-studie waren er echter weinig aanwijzingen die effectiever waren.

Hoewel de traditionele behandeling met gipsverband de pees beschermde tijdens het genezen, waren er problemen met het gipsverband, waaronder de onmiddellijke impact op de mobiliteit, extra risico’s in verband met langdurige immobilisatie en mogelijke langetermijnproblemen als gevolg van loopafwijkingen en spierzwakte.

Met de bracing-methode waren er vragen rond het veiligheidsprofiel, met name of het risico op re-ruptuur hoger was, wat ertoe leidde dat de American Academy of Orthopedic Surgeons niet in staat was om aanbevelingen te doen voor of tegen functionele bracing in hun 2009-richtlijnen.

Uit de studie bleek echter dat het risico op re-ruptuur van de pees bij bracing lager was dan gerapporteerd in bestaande literatuur. Matthew Costa zei: “Traditioneel worden patiënten met een breuk van de achillespees enkele weken geïmmobiliseerd in een gipsverband dat hun mobiliteit beperkt. Uit ons nieuwe onderzoek blijkt echter dat onmiddellijk gewicht dragen in een wandelschoen de pees toestaat om net te genezen zo snel en zonder toename van het risico op verdere breuk. Bovendien is de wandelschoenbehandeling goedkoper voor de NHS. ”

De UKSTAR-studie willekeurig gerandomiseerd 540 deelnemers uit 39 Britse ziekenhuizen waardoor het de grootste studie in zijn soort om de twee behandelingen te vergelijken. Volwassen patiënten werden willekeurig toegewezen aan gipsverband of functionele brace. Het doel was om functie en pijn, kwaliteit van leven, complicaties inclusief re-ruptuur en gebruik van middelen te vergelijken bij patiënten die niet-operatief behandeld werden. De studie vond geen verschil tussen de door de patiënt gerapporteerde Achillespeesbreukscore (ATRS) na 9 maanden, of in de mate van re-ruptuur van de pees.