Onderzoek vanuit de ruimte naar effect fijnstof op onze gezondheid

Hoe kunnen gegevens uit de ruimte worden gebruikt om de menselijke gezondheid te beïnvloeden? NASA’s missie Multi-Angle Imager for Aerosols (MAIA) zal onderzoeken hoe verschillende soorten in de lucht zwevende deeltjes de menselijke gezondheid op korte, lange en tijdens de zwangerschap beïnvloeden.

Liu, een expert op het gebied van luchtverontreiniging, leidt een Emory-team dat deel uitmaakt van een internationaal consortium van wetenschappers en gezondheidsorganisaties die de wetenschappelijke doelstellingen van de MAIA-missie van $ 100 miljoen die in 2022 zal worden gelanceerd, ontwerpt en implementeert.

Onder leiding van Liu heeft het team van Emory $ 2,1 miljoen van het onderzoeksbudget binnengehaald om algoritmen te maken die de satellietbeelden van MAIA van een lage baan om de aarde zullen omzetten in kaarten van de samenstelling van luchtverontreiniging en concentraties over een tiental wereldwijde megasteden, waaronder het complex Atlanta-Birmingham-Huntsville.

Op de kaarten wordt onderscheid gemaakt tussen verontreinigende stoffen zoals sulfaatdeeltjes door emissies van energiecentrales, nitraten door verkeersemissies en organische koolstof uit een paar verschillende bronnen, waaronder verbranding van fossiele brandstoffen en bosbranden.

“Meer dan 90 procent van de wereldbevolking ademt vervuilde lucht in, wat gepaard gaat met tal van nadelige gezondheidsresultaten”, zegt Liu.