Oestrogeen gerelateerd enzym kan helpen bij voorspellen obesitas

Bevindingen van een positronemissietomografie (PET) hersenbeeldvormingsonderzoek van de amygdala onthullen dat lage niveaus van het enzym aromatase, dat de oestrogeenbiosynthese katalyseert, geassocieerd zijn met een hogere body mass index (BMI) en lagere zelfbeheersing, zoals gemeten met een standaard persoonlijkheidstest.

De studie, gepubliceerd in PNAS, wordt geleid door Anat Biegon, PhD, hoogleraar radiologie en directeur van het Centrum voor Gender, Hormonen en Gezondheid aan de Renaissance School of Medicine aan de Stony Brook University. De resultaten suggereren dat beeldvorming van aromatase in de hersenen een nieuwe methode biedt voor het karakteriseren van de rol van oestrogeen geproduceerd in de hersenen bij obesitas en andere aandoeningen waarbij stoornissen in zelfregulatie betrokken zijn.

Obesitas is een probleem voor de volksgezondheid dat steeds meer kinderen en volwassenen treft. Omdat oestrogeen het lichaamsgewicht en gedragsreacties op eetlustprikkels beïnvloedt, gebruikten de onderzoekers een aromatase-specifieke radiotracer met PET om aromatase te meten in de hersenen van 43 mannen en vrouwen (gemiddelde leeftijd: 40 jaar) met een gezond tot zwaarlijvig gewicht.

Biegonanat
Anat Biegon, PhD
“Dit is de eerste studie die een directe correlatie aantoont tussen de beschikbaarheid van aromatase in de amygdala en BMI,” zei Dr. Biegon. “Het is ook de eerste die een omgekeerde correlatie aantoont tussen amygdala-aromatase en zelfbeheersing bij dezelfde individuen.”

Ze legde uit dat deze specifieke bevinding het potentieel verhoogt voor amygdala-aromatase om een ​​sekseneutrale bijdrage te leveren aan BMI en daarom een ​​mogelijke marker om te meten voor zowel mannen als vrouwen met obesitas en zelfreguleringsproblemen.

Dr. Biegon zei dat een mogelijke uitbreiding van dit werk is om andere hersenregio’s te onderzoeken waar werd aangetoond dat oestrogeen de eetlust en het energieverbruik reguleert. Dergelijke studies zouden de waarde van aromatasemetingen in de hersenen kunnen bepalen om onderscheid te maken tussen eetaanvallen en gezonde populaties, en kunnen helpen bij het voorspellen van gewichtsbehoud versus herstel na bariatrische chirurgie bij volwassenen.

Het beeldvormende deel van de studie werd voltooid in het Brookhaven National Laboratory (BNL) met een subsidie ​​van het Amerikaanse ministerie van Energie met steun van het Office of Biological and Environmental Research. Aanvullende financiering omvatte subsidies van de National Institutes of Health via het National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism en BNL.

Bron: Stony Brook universiteit