Obese maar gelukkig gen weerlegt de algemene opvatting van de link tussen depressie en obesitas

Onderzoekers van de McMaster University hebben nieuwe genetische informatie ontdekt waarom sommige mensen zijn gelukkiger dan anderen.

McMaster wetenschappers hebben het bewijs ontdekt dat het gen FTO – grote genetische bijdrage aan obesitas – is gekoppeld aan een acht procent vermindering van het risico op een depressie. Met andere woorden, het is niet alleen een obesitas-gen, maar evenzeer een “happy-gen”.

Het onderzoek verscheen in een recent gepubliceerde studie in het tijdschrift Molecular Psychiatry. Het verslag werd gepubliceerd door senior auteur David Meyre, universitair hoofddocent bij klinische epidemiologie en biostatistiek aan de Michael G. Degroote School of Medicine en een Canada Research Chair in de genetische epidemiologie; eerste auteur Dr Zena Samaan, assistent-professor, Department of Psychiatry and Behavioural Neurosciences , en leden van de Population Health Research Institute van McMaster University en Hamilton Health Sciences.

“Het verschil van acht procent is klein is en het zal geen groot verschil maken in de dag-tot-dag zorg van patiënten”, zegt Meyre. “Maar wij hebben een nieuwe moleculaire basis voor depressie ontdekt.”

In het verleden hebben familiestudies over tweelingen en broers en zusters, blijk gegeven van een 40 procent genetische component bij depressie. Echter, wetenschappelijke studies die genen probeerden te associëren met depressie hadden verassend geen succes en gaven geen overtuigend bewijs tot nu toe, zegt Samaan.

De McMaster ontdekking daagt de gemeenschappelijke perceptie van een wederzijdse link tussen depressie en obesitas uit: dat zwaarlijvige mensen depressief worden vanwege hun uiterlijk en de sociale en economische discriminatie; depressie kan leiden tot een minder actieve levensstijl en veranderen van eetgewoonten om te trachten om te gaan met depressie wat dan resulteert in zwaarlijvigheid.

“We volgen een ander pad, vanaf de hypothese dat zowel depressie als obesitas te maken hebben met hersenactiviteit. Onze hypothese was dat obesitas genen kunnen worden gekoppeld aan een depressie”, zei Meyre.

De McMaster onderzoekers bestudeerden de genetische en psychiatrische toestand van patiënten die deelnamen aan de EpiDREAM studie onder leiding van het Population Health Research Institute, dat 17.200 DNA-monsters analyseerde van deelnemers uit 21 landen.

Bij deze patiënten vonden ze de eerder geïdentificeerde obesitas genetische variant in FTO geassocieerd met een acht procent vermindering van het risico op depressie. Zij bevestigden dit door analyse van de genetische status van patiënten van drie extra grote internationale studies.

Meyre zei dat het feit dat de dezelfde obesitas-gen beschermende trend tegenover depressie werd gevonden in vier verschillende studies hun conclusie ondersteunt. Het is het “eerste bewijs” dat een FTO obesitas gen is geassocieerd met bescherming tegen een ernstige depressie, onafhankelijk van het effect op de body mass index, zei hij.

Dit is een belangrijke ontdekking daar depressie een veel voorkomende ziekte is die één op vijf Canadezen treft, zei Samaan.

Vertaling: Andre Teirlinck