Noodzaak financiële onafhankelijkheid van de industrie in de gezondheidszorg

Tijd om commerciële vervorming van bewijs en praktijk in de gezondheidszorg te stoppen

Betrouwbaar bewijs is nodig voor goed geïnformeerde gezondheidsbeslissingen

Financiële verstrengeling met de industrie is endemisch in onderzoek, onderwijs, begeleiding en praktijk in de gezondheidszorg

Grotere financiële onafhankelijkheid van de industrie is wenselijk en mogelijk

Bewegingen naar onafhankelijkheid zullen het vertrouwen versterken en de resultaten in de gezondheidszorg verbeteren

Het is tijd om de hardnekkige financiële verstrengeling met de industrie te stoppen die de productie en het gebruik van bewijsmateriaal in de gezondheidszorg verstoort, wat schade toebrengt aan individuen en gezondheidssystemen, betogen een invloedrijke groep internationale experts in de BMJ vandaag. De groep stelt “paden” voor naar financiële onafhankelijkheid van de industrie in de gezondheidszorg, “om een ​​betrouwbaardere bewijsbasis op te bouwen om beslissingen over de gezondheidszorg te informeren.

Hun oproep tot actie komt tegen een achtergrond van groeiend bewijs van het probleem van “te veel medicijnen” – de bedreiging voor de gezondheid en de verspilling van geld veroorzaakt door overdiagnose en onnodige zorg. “Als we betrouwbaar bewijs willen leveren en de epidemie van medische overmaat willen aanpakken, moeten besluitvormers op alle niveaus in de gezondheidszorg zich losmaken van degenen die profiteren van die overmaat,” zei hoofdauteur, Dr. Ray Moynihan, universitair docent aan Bond University in Australië.

Het artikel van vandaag markeert de lancering van een BMJ-themacollectie over commerciële belangen, transparantie en onafhankelijkheid tijdens de Preventing Overdiagnosis-conferentie in Sydney op 5-7 december 2019, waar Dr. Fiona Godlee, hoofdredacteur van BMJ, een keynote-presentatie zal geven.

“Patiënten en het publiek verdienen bewijs dat ze kunnen vertrouwen,” zei Dr. Godlee. “Commerciële invloed heeft geen plaats in wetenschappelijk onderzoek, noch in de opleiding en begeleiding van clinici, noch in beslissingen over diagnose en behandeling. We hopen dat mensen over de hele wereld onze oproep voor fundamentele hervormingen steunen. ”

In de komende maanden zullen artikelen aan de collectie worden toegevoegd om de aard van commerciële belangenconflicten beter te begrijpen, om te onderzoeken wanneer betrokkenheid bij de industrie noodzakelijk is en om voorbeelden van vooruitgang op weg naar onafhankelijkheid te delen.

De voorstellen voor fundamentele culturele verandering zijn ontwikkeld door een wereldwijde groep uit acht landen, met expertise op het gebied van geneeskunde, recht en filosofie. Het omvat vooraanstaande onderzoekers, toezichthouders, pleitbezorgers voor de volksgezondheid en artsen, waaronder de verkozen president van de World Organisation of Family Doctors.

De groep verwijst naar voorbeelden in de hele wereld van medisch onderzoek, onderwijs en praktijk, waar individuen en organisaties verschuiven naar onafhankelijkheid van commerciële invloed, wat aantoont dat verandering niet alleen noodzakelijk maar ook haalbaar is.

De voorgestelde wegen naar onafhankelijkheid die vandaag in de BMJ worden beschreven, omvatten overheden die onafhankelijke testen van nieuwe behandelingen en technologieën vereisen; beleid om alleen onderwijs te garanderen dat vrij is van ondersteuning door de industrie, zal meetellen voor accreditatie van gezondheidswerkers; en een beweging om te vertrouwen op klinische richtlijnen die zijn opgesteld en geschreven door groepen die vrij zijn van financiële relaties met de industrie.

Deze voorgestelde trajecten “zijn niet alomvattend of definitief, maar eerder bedoeld om de ontwikkeling van meer gedetailleerde praktische aanbevelingen voor verandering aan te moedigen en hoe deze te financieren, waarbij spelers in de gezondheidszorg worden betrokken”, verklaren de auteurs.

“Een dergelijke transformatie zal traag zijn, maar kan niet te stoppen zijn, omdat de menselijke gezondheid, de duurzaamheid van onze gezondheidssystemen en vertrouwen in de medische wetenschap de begunstigden zullen zijn”, concluderen ze.

De BMJ biedt ook anderen de kans om de oproep tot actie te onderschrijven en betrokken te raken bij de ontwikkeling van meer gedetailleerde aanbevelingen voor verandering.

Persbericht British Medical Journal